O inspekci práce k dubnu 2025
Jan Palička:
Citace: Kastner Lubomír 22.04.2025, 04:49
Jen pro doplnění šlo o FVE pro ohřev bojleru na dotace. Montážní firma neodborně, amatérsky provedla montáž a zapojení, neodborným zapojení bylo ohroženo zdraví a možná i životy obyvatel nemovitosti a byla ohrožena i samotná nemovitost např. pořárem s přímou příčinou neodborným zapojením. A tzv. " jejich revizák" vystavil, podepsal se i orazítkoval Revizní zprávu aniž by cokoliv viděl nebo změřil.
Uzavřu SoD, zaplatím zálohu, pokud se na tom s firmou dohodnu, pravidelně kontroluji postup prací (pokud na to nemám odborně, tak si někoho zjednám), proplácím buď po etapách nebo po zhotovení, ale vždy, až bude dílo nebo jeho část v pořádku.
Tohle je standardní postup, který je vhodné pokud možno dodržovat i u soukromých zakázek. I za cenu, že budu déle hledat dodavatele. Jenže dokud držím peníze, mám na něco vliv. Pak už ne, jen ten soud. Žádný SUIP, TIČR či podobné organizace. A s nejasným výsledkem.....
Kastner Lubomír:
Pro Mirka - TIČR oprávnění uděluje, SUIP může oprávnění zrušit. TIČR odebrat ani zrušit oprávnění nemůže!
Pro Milan Hudec - nevím jak k baráčnické FVE, ale zcela legální zakázka na FVE pro ohřev bojleru za podmínek dotací plně spadá i dle písemného vyjádření ministerstva plně pod SUIP včetně možných sankcí které jim jejich interní předpisy povolují v tomto případě oprávnění k elektro pracem včetně revizí. A navíc FVE na ohřev bojleru je VTZ
Pro Jan Palička - podmínky pro dotace a jejich realizace jsou velmi tvrdé. Firmy které mají oprávnění provádět práce pro dotace jsou "prověřeny" a mají speciální certifikát a pověření od ministerstva na budování FVE. FVE na systém dotací NESMÍ provádět dle podmínek ministerstva žádný běžný elektrikář. V podmínkách získání dotace není žádný prostor na placení odborného dozoru ani to nedovolují podmínky získání dotace.
Rok jsem si dopisoval s různými institucemi i odborníky počínaje místním pracovníkem inspekce v oboru elektro až po ministerstvo případně soudního znalce. Ministerstvo mi písemně potvrdilo, že FVE pro ohřev bojleru na dotace je plně v kompetenci Inspekce, ale inspekce toto rozhodnutí neakceptuje. V příůoze je písemné vyjádření SIUP Opava, ale dále se nic nedělo.
Milan Hudec:
Já v dopise čtu, že nevykonávají kontroly mimo zařízení VTZ (podn.činnost), a tebe neinformovali přesně o tomto.
Jan Palička:
Citace: Kastner Lubomír 22.04.2025, 11:06
V podmínkách získání dotace není žádný prostor na placení odborného dozoru ani to nedovolují podmínky získání dotace.
Pokud bych si měl vybrat mezi dotací (= finanční příspěvek na moje zařízení z daní všech ostatních) bez práva ohlídat a případně vyhodit realizátora a "nedotací" s možností mít realizaci plně pod svojí kontrolou, může mi být dotace ukradená.
Nicméně úplně nechápu merito věci: jde primárně o nápravu fušersky provedeného zařízení nebo o potrestání RT?
Vlado Konrád:
Pravdepodobne o vyradenie RT aby neškodil ešte viac . Nie každý je odborník, ten si svoje ustráži ale gro je laikov, ktorým to môže spôsobiť vážny problém s následkami a niekedy aj nevratnými. Nechcem byť zlý, ale dnes na to aby bol niekto RT sa stačí narodiť.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana