Mám propojit PE vodiče různých okruhů nebo nechat oddělené?

(1/2) > >>

Martin Veverka:
V jedné instalační krabici se scházejí kabely dvou okruhů, každý pod jiným jističem a dokonce i pod jiným proudovým chráničem. Kabely obou okruhů vedou z různých rozvaděčů a různou cestou. Mám nutkání v té krabici spojit PE vodiče obou okruhů? (Nic jiného tam samozřejmě spojovat nebudu.)

Pro spojení hovoří vyrovnání potenciálů, proti spojení vznik zemnící smyčky.

Jan Franěk:
Pokud to chcete udělat opravdu správně, přidejte krabici a oddělte ty dva okruhy od sebe. V jedné krabici nesmí být dva různé okruhy  (norm)

Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk  03.04.2025, 22:44

Pokud to chcete udělat opravdu správně, přidejte krabici a oddělte ty dva okruhy od sebe. V jedné krabici nesmí být dva různé okruhy  (norm)

Nic proti názoru použití dvou krabic, ale čistě normově se to vždy týkalo jen trubkových rozvodů, snad kvůli eliminaci rizika při dotahování dalších vodičů ocelovým perem??
Resp.je to takové čistší z pohledu elektrikáře, leč nenutné dle čsn v případě použití kabelů pod omítkou.

Radim Strycharski:
Co se týče odpovědi na otázku, tak ano, PE vodiče spojit. Vytvoří se tím místní doplňující pospojování.

Milan Hudec:
Citace: Radim Strycharski  04.04.2025, 07:44

Co se týče odpovědi na otázku, tak ano, PE vodiče spojit. Vytvoří se tím místní doplňující pospojování.

Zde se neshodneme, propojil bys tak třebas 2,5 dva rozvaděče, mohla by suplovat PEN jednoho z nich.
Za mne bez ohledání těchto niancí nebezpečné.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana