Jaký je rozdíl mezi dynamem a stejnosměrným motorem?

(1/4) > >>

František Tuček:
EH: Jaký je rozdíl mezi dynamem a stejnosměrným motorem (1972)
    Stejnosměrné motory přeměňují mechanickou energii na elektrickou nebo naopak. Jak fungují jako generátory a jak jako motory? Klíčové části? Stator s magnety a rotor s vinutím vytvářejí magnetická pole, která pohybují rotorem. Co ovlivňuje jejich výkon a účinnost? Dělí se podle výkonu od malých po velké a vynikají regulací otáček i vysokým záběrovým momentem. Proč jsou ideální pro přesné pohony?

Související ...
    ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
   Jaký je rozdíl mezi dynamem a stejnosměrným motorem?

Jiří Schwarz:
Kdo je pamětník jako já, jistě používal na kole (bicyklu) něco, čemu se říkalo dynamo, ale správné označení to nebylo, když to zpravidla vyrábělo střídavou elektrickou energii

Jiří Kantner:
Pěkně napsáno ale k tomu článku by se slušelo dát obrázek skutečného stejnosměrného stroje a ne asynchronního motoru s kotvou nakrátko. Stejnosměrné motory i dynama se pomalu a jistě z většiny aplikací vytrácí. Proto je fajn si je připomenout.

Miroslav Minařík:
Citace: Jiří Kantner  10.03.2025, 20:12

Pěkně napsáno ale k tomu článku by se slušelo dát obrázek skutečného stejnosměrného stroje a ne asynchronního motoru s kotvou nakrátko. Stejnosměrné motory i dynama se pomalu a jistě z většiny aplikací vytrácí. Proto je fajn si je připomenout.

Souhlasím. Taky by se mi to líbilo.

Václav Třetí:
Citace: Jiří Kantner  10.03.2025, 20:12

Pěkně napsáno ale k tomu článku by se slušelo dát obrázek skutečného stejnosměrného stroje a ne asynchronního motoru s kotvou nakrátko.

To jsem si říkal hned po uveřejnění příspěvku v neděli ráno a hádal jsem, kdo se ozve první. No, netrefil jsem se.

Citace: Jiří Schwarz  10.03.2025, 15:40

Kdo je pamětník jako já, jistě používal na kole (bicyklu) něco, čemu se říkalo dynamo, ale správné označení to nebylo, když to zpravidla vyrábělo střídavou elektrickou energii

"Dynamo" na bicyklu je jednofázový alternátorek s vinutím v rotoru a permanentními magnety ve statoru.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana