Kde v odhadech o elektromobilitě udělali soudruzi chybu?
Milan Hudec:
Pro vykonání té samé práce (pohybu stejně těžkých vozidel zanedbejme rozdíly ve tření a pod.) potřebuji tu samou energii, na tom si taknějak trvám.
zavesem:
Citace: Vlado Konrád 15.03.2025, 21:35
Číslo nie je správne, je to totiž v kg a nie litroch, to mení celkovú ekonomiku daní inak a výrazne k plusu. Náhrada za fosílne palivo je 34,5TWh a tento navýšený výkon je nutné dodať v určenom čase a súdobosti skoro 1. Nereálne. Naviac 70% terajšej výroby je zo spaľovania uhlia a tak sa o ekonomike a ekológii nemá význam baviť. Tesla má výfuk len inde , a nie pod zadným nárazníkom
Baterky z toho vypadávajú. Ostáva vodík , len na jeho výrobu je potrebné navýšenie výroby o 70TWh . A máte pravdu,na ilúziu že štát príde o spotrebnú daň z palív môžeme zabudnúť. Porieši to inými daňami aby výpadok nebolel štátny rozpočet.
(poklona) za upřesnění. Na začátku jsem proto uvedl "čísla nebudou přesná, přibližně:" nejde jen o litry/kg ale také třeba o cenu PHM, která se v průběhu roku mění, pro jednoduchost jsem počítal 35Kč/l. Ale to je jedno. Šlo mi o přibližný výsledek výpadku příjmu z daní a ten je v řádech nižších jednotek procent.
I když budete elektromobil nabíjet výhradně el. energií z uhlí, pořád budete:
- na dopředný pohyb spotřebovávat méně energie z prvotního zdroje
- bude za vámi menší uhlíková stopa
- nebudete čudit lidem ve městech pod okny
A protože obnovitelné zdroje jsou stále častější zdroj el. energie, bude se časem výhodnost těch "baterek" postupně ještě zvyšovat.
Znovu opakuji:
Vždy záleží jak se kdo chce chovat. Kdo se chce chovat jako hovado a kupuje si předražený elektromobil aby se mohl předváděl, asi moc ekologický výsledek to nebude.
Ale o tom je svobodná společnost, demokracie, kterou jsme tak chtěli (dance) a jednání takových lidí není důvod k tomu, splachovat elektromobilit u do záchodu :)
zavesem:
Citace: David Hruda 16.03.2025, 09:47
Vy jste ve škole nedával pozor, nebo jste často chyběl?
Osobní útoky jsou vždy následek chybějících argumentů.
David Hruda:
Citace: Pavell Nováák 16.03.2025, 09:57
Osobní útoky jsou vždy následek chybějících argumentů.
Zadání:
Kolik energie je potřeba k přesunu tělesa o hmotnosti m po dráze s.
Vaše tvrzení:
Elektrické energie bude potřeba méně než jiné energie.
Prosím, argumentuje.
(poklona) .
zavesem:
Kde v odhadech o elektromobilit ě udělali soudruzi chybu?
Prostě nezahrnuli přirozený odpor společnosti k novotám, to že lidé se rozhodují a tvoří názory podle zaběhlých zvyklostí ne podle racionality viz. příspěvky výše.
Před pár lety se mi naskytla příležitost mimořádně dobře investovat. Bylo až vtipné pozorovat dění v mozku: data hovořila jasně, ale mozek to stále vracel: "ale, né to není možné". Tak znovu výpočet... jasné a na závěr opět hlas v mozku "nééé to je nesmysl". Nakonec jsem ten hlas překonal a poctivá investice hodně práce a financí se veeeelmi vyplatila.
Nebo kuponová privatizace, pamatujete?
Tehdy jsem byl ještě mladý vůbec tomu (ani onomu ) nerozuměl. Měl jsem chytrého bratrance, který nám v příbuzenstvu úplně na jejím začátku vysvětlil, že stát v podstatě rozdává majetek a že si musíme tu kuponovou knížku pořídit. Pochopil jsem. Druhý den jsem přišel do práce a všem jsem to vyprávěl. Vysmáli se mi, nepochopil to NIKDO :) a na závěr mi důrazně jeden zkušený starší kolega řekl: "pamatuj si: stát nikdy nikomu nic nedá". No a pak přišel Viktor, nasliboval všem desítku a celý národ si rychle běžel pro kupóny (dance)
To je kousíček SOCIOLOGIE :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana