Musí být u elektrického sporáku klema mezi N a PE?
Milan Hudec:
Na vesnicích s poddimenzovaný m trafem/rozvodem běžné, pro nedělní provoz trouby (pekla celá ves) velice důvtipné řešení zvednutí napětí (na ochranné pospojení na vstupu/dnešní MET se moc nehrálo).
František Šohajda:
Citace: Milan Hudec 29.12.2024, 08:32
Na vesnicích s poddimenzovaný m trafem/rozvodem běžné, pro nedělní provoz trouby (pekla celá ves) velice důvtipné řešení zvednutí napětí (na ochranné pospojení na vstupu/dnešní MET se moc nehrálo).
Ano, tak to bývalo hodně roků na vesnicích. Dnes je ale už většinou nové vedení po obcích (alespoň u distribuce EGD).Hodně se rekonstruovalo,před 15 a více lety v neděli dopoledne to bylo všude podpětí,když všichni vařili.Dnes jsem na konci od trafa a mám do HDS nataženou AYKY 35mm.Dříve to byla sotva 16mm (možná 10mm).Je vedení zokruhované na příč v ulicích.Takže to jde různě zvyšovat proudově.
Václav Třetí:
V dobách čtyřvodičových rozvodů hliníkovými vodiči se to dělávalo. Vodovodní potrubí ke kuchyňskému dřezu bývalo většinou poblíž sporáku, dělali to elektrikáři pro vyšší bezpečnost sporáku a jeho obsluhy a zamezení napěťových rozdílů mezi sporákem a blízkým vodovodem - klasické pospojování. Někteří zem připojovali do svorkovnice sporáku, jiní do sporákového spínače a setkal jsem se i s připojením pod šroubek v zadním krytu sporáku.
V dnešním zapojení sporáků s plným počtem měděných vodičů už to není důležité, s plastovými vodovodními trubkami to není ani možné, tehdá to ale mohlo zachránit život hospodyně.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana