Jakou relevanci může mít veřejný model Ai?
Miroslav Minařík:
Citace: Fuk Tomáš 16.04.2025, 18:52
Je přitom zajímavé, že se česky učila z textů na netu - museli jí nějak vysvětlit, že internetové diskuse nejsou ten pravý zdroj pro výuku spisovné češtiny.
Tak je to otázka tréninku LLM.
Když to zjednoduším, tak to chápu takto:
Neurony. Učí se ze vzorců v textu. Obsahují skryté vztahy mezi slovy, fakty, pojmy.
„Pravda“. Není absolutní. Je to to, co model odhadne jako pravdivé na základě tréninku.
Aktualizace. Bez přístupu k webu neví, co se změnilo po datu tréninku. Bohužel aní přístup k webu neznamená, že ví co se změnilo v čsn.
A nakonec Fine-tuning tvaruje chování pomocí lidských preferencí, zákazů a doporučení.
A pamatovat, že LLM není LRM.
:-)
Občas se ptám na zdroje tvrzení, viz příloha ...
Václav Třetí:
Citace: Jan Yossarian 16.04.2025, 17:16
Myslel jsem to tak, že mnoho, vlastně skoro všichni naši elektrikáři asi zaspali hodiny českého jazyka. Některá sdělení jsou opravdu fatální. To, že se překlepneme je OK, ale "nabýdka nebo "nabítka" je u nich "standart".
A milá ai, jestli něco umí fakt líp než oni, je gramatika.
I když jsem napsal to, co jsem napsal, tak si nemyslím, že je jedno, zda se píše s hrubkami a překlepy. Občas mě rozesmějí záměny být a bít a úplně nejradši mám slovo vydět. Jako po sobě kontroluji zapojení, takže po mně nezůstávají nedotažené kontakty, tak si také po sobě čtu to, co jsem napsal. U AI jsem snad ještě gramatickou chybu nezaznamenal, což je příjemný bonus. Důležitá je věcná správnost, s tou to může být u AI horší, záleží z jakých pramenů čerpá a jak je vyhodnotí.
Jan Yossarian:
Citace: Václav Třetí 17.04.2025, 05:14
I když jsem napsal to, co jsem napsal, tak si nemyslím, že je jedno, zda se píše s hrubkami a překlepy. Občas mě rozesmějí záměny být a bít a úplně nejradši mám slovo vydět. Jako po sobě kontroluji zapojení, takže po mně nezůstávají nedotažené kontakty, tak si také po sobě čtu to, co jsem napsal. U AI jsem snad ještě gramatickou chybu nezaznamenal, což je příjemný bonus. Důležitá je věcná správnost, s tou to může být u AI horší, záleží z jakých pramenů čerpá a jak je vyhodnotí.
Rozumím, nemyslel jsem to ad hoc, jako všichni. Ale je jasné, že technik není zrovna literát a proto mu tentonoc chat gpt určitě pomůže.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana