Co hrozí za práci bez živnostenského listu?

<< < (5/9) > >>

Pavel Horský:
Citace: Radim Strycharski  09.12.2024, 07:55

Až na to číslo oprávnění. Je součástí dobrovolnou, nikoliv povinnou.

A už je to tu zase. Opět se zřejmě začneme bavit o závaznosti a nezávaznosti ČSN, o doporučujících statích či určujících. Ach jo...

ČSN 33 2000-6 ed.2 Změna Z2, E1 Vzor úvodní části...Zde máme v údajích o RT kolonku pro číslo osvědčení a číslo oprávnění RT.

ČSN 33 2000-6 ed.2 Změna Z2, E2 Vzor seznamu příloh...Prohl ášení montéra, montážní firmy, na jehož konci se vyplňuje číslo osvědčení oprávnění k montáži.

NV190/2022 Sb. Příloha č.2 část A, Podklady pro provedení revize...
h) identifikaci právnické osoby nebo podnikající fyzické osoby, včetně čísla oprávnění, která elektroinstala ci prováděla.

Není to tak dlouho, co jsem měl v objektu zdravotního střediska komisaře TIČR, který mě sepsul právě kvůli tomu, že nemám v revizi uvedené číslo oprávnění a osvědčení oprávnění montážní firmy, která provedla elektroinstala ci.

Nyní tedy očekávám řádky, které budou uvedeny ve smyslu toho, že jde jen o možné vzory revizních zpráv.
Pokud tomu tak bude, pak se vzdávám, pálím všechny ČSN, mažu ČSN Online a budu vše dělat jen dle svého pocitu. Když bordel, tak pořádný. Už mě ty neustálé dohady na úrovni právních frází tak nějak se...ou.
Ale bude mě to mrzet, stejně jako mě mrzí čtení neustálých obratů v chápání článků norem, vyhlášek a zákonů.

Miroš Jan:
Už je to tady zas.
Pokud mě NV č.190/2022 Sb.,  ukládá povinnost uvést číslo oprávnění elektromontážn í firmy do VRZ, tak to tam prostě uvedu. Neb se domnívám, že zákony, nařízení vlády a vyhlášky, jsou obecně závazné právní předpisy, tudíž pro mne jsou závazné. (norm)
Pokud se někteří kolegové domnívají, že tomu tak není, nechť mě napoví kde se píše, že to NV č. 190/2022 Sb.,  není závazné. :(

Milan Hudec:
Citace: Miroš Jan  09.12.2024, 13:03

Už je to tady zas.
Pokud mě NV č.190/2022 Sb.,    ukládá povinnost uvést číslo oprávnění elektromontážn í firmy do VRZ, tak to tam prostě uvedu. Neb se domnívám, že zákony, nařízení vlády a vyhlášky, jsou obecně závazné právní předpisy, tudíž pro mne jsou závazné. (norm)
Pokud se někteří kolegové domnívají, že tomu tak není, nechť mě napoví kde se píše, že to NV č. 190/2022 Sb.,    není závazné. :(

190tka ukládá povinnost předložení oprávnění montážní fi. RT, myšlenkou byla ochrana RT, že instalace je provedena někým, kdo se v elektrice vyzná (nepitvejme ve vláknu kvalitu jejich práce),  tato povinnost má být RT k duchu nikoli k tíži.
Mírná analogie např.s výrobci komponent instalace, revizák by měl dostat informaci že použitý kabel je certifikovany, nikoli že "spadl z nebe a je neznámého původu".
Co má/musí obsahovat revize VTZ je dáno paragrafem 10, v němž nijaká povinnost kolem čísel oprávnění není.
Vzorová zpráva v čsn xxxx,6 o které se zmiňuje kol.Horský je skutečně informativního charakteru a ani nemůže postihovat veskeré nároky legislativy, onen vzor není použitelný zároveň pro VTZ, UTZ, baně.....

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Milan Hudec  09.12.2024, 13:46

Co má/musí obsahovat revize VTZ je dáno paragrafem 10, v němž nijaká povinnost kolem čísel oprávnění není.

Ale je.

Citace

h) seznam podkladů použitých k provedení revize, včetně jejich vyhodnocení ve vzájemných souvislostech,

Číslo oprávnění je pak uvedeno mezi podklady pro provedení výchozí revizní zprávy v příloze č. 2.
Citace

h) identifikaci právnické osoby nebo podnikající fyzické osoby, včetně čísla oprávnění, která elektroinstala ci prováděla.

PS: Až teď jsem si všiml, že je to pod stejným písmenkem :)

pegas100:
Citace: Milan Hudec  09.12.2024, 08:42

Myslím, že tu vzniklo nedorozumění, revizní zpráva nemusí obsahovat nijaké číslo oprávnění.

Číslo oprávnění montážní fy. by měl dostat RT v podkladech pro revizi, jestli ho propíše do revize či ne, je jeho věc.

Povinné náležitosti revize řeší paragraf 10.

Ano ,  chápu to také tak do zpráv píši pouze předloženo.
Povinné náležitosti revize opravdu  řeší paragraf 10.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana