Co hrozí za práci bez živnostenského listu?

<< < (4/9) > >>

Václav Třetí:
Citace: Kamil Novák  08.12.2024, 22:08

V nedávné době jsem revidoval několik objektů, kde instalace dělali "azbukoví" elektrikáři (sice jako zaměstnanci, takže to je  (mimo) ),   ale 9 z 10 "našinců" by k nim měli jít, co se řemesla týká, do učení...   (eek)

Já jsem se na jedné malé stavbě před léty setkal s pravým vyučeným ukrajinským zedníkem a musím říct totéž. Většina našich zedníků proti němu byli nedoukové a patlalové. Nesmí se ovšem narazit na "odborníka",  který prohlásil sám sebe rovnou stavbyvedoucím a přitom byl původně na Ukrajině hospodským. Ze začátku se tady poflakoval asi dva roky jako "podržto" na stavbách a pak se sám povýšil. Jeho parta v objektu topila na 32°C a "sušila" maltu a stavební lepidlo. Sotva skončili, tak se vše začalo loupat a padat.

Pavel Horský:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  08.12.2024, 22:01

Na rozdíl od natěračů je práce elektrokutilů bez oprávnění (a tudíž IČO) nerevidovateln á a tudíž neschopná uvedení do provozu. Máme to ve stodevadesátce, kde je číslo oprávnění povinnou součástí výchozí revize.
Nevím, jak to vidí ostatní kolegové, ale já to beru jako fakt.

Myslím, že není potřeba další diskuse.  O0

Radim Strycharski:
Citace: Pavel Horský  09.12.2024, 07:42

Myslím, že není potřeba další diskuse.  O0

Až na to číslo oprávnění. Je součástí dobrovolnou, nikoliv povinnou.

Jan Franěk:
Citace: Radim Strycharski  09.12.2024, 07:55

Až na to číslo oprávnění. Je součástí dobrovolnou, nikoliv povinnou.

Stále žiji v domnění, že požadavky NV č.190/2022Sb a její část A oddíl I je minimum požadované tímto nařízením vlády a tedy jako kolegové Svejkovský a Horský se domnívám že nutným minimem (povinností). Kde najdu to že jde pouze o doporučené tedy dobrovolné minimum?

ALe zpět k tématu.

Je jasné že pro podnikání je důležité splnit několik podmínek. V našem případě samozřejmě o něco více, než v případě malíře pokojů. Dodnes se potkávám s lidmi co hrdě šíří to že na systém kašlou a nemají ŽL protože ten má firma co je zaměstnává. Například stavební firma. Ale ani ta stavební firma nemá potřebné oprávnění k činnosti na VTZ a prochází jí to mnoho let, přestože i to elektro zcela běžně fakturují. Nikdo to neřeší. Proto například předpokládám že malíř z citovaného článku byl někým nahlášen a kontrola proběhla na základě tohoto upozornění.  Schválně nepíši udání, protože osobně to tak černobíle nevnímám.

Poctivec co se snaží plnit všechna nařízení je totiž velmi znevýhodněn oproti "melouchářům"  už jen těmi vstupními náklady. Bývá to jeho hlavní činností a výsledkem této činnosti je vytváření zisku i po zaplacení povinných odvodů. To melouchář nemá a může tak být o mnoho levnější. Malíř sice platil, ale podnikal neoprávněně, což byla velmi školácká chyba, obzvlášť když cena za ŽL je směšná oproti tomu co ho nyní čeká za placení.

Mne to ale zajímá z pohledu našeho oboru.

Milan Hudec:
Myslím, že tu vzniklo nedorozumění, revizní zpráva nemusí obsahovat nijaké číslo oprávnění.

Číslo oprávnění montážní fy. by měl dostat RT v podkladech pro revizi, jestli ho propíše do revize či ne, je jeho věc.

Povinné náležitosti revize řeší paragraf 10.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana