Jak by měl investor předem uvažovat počet a rozmístění zásuvek?

<< < (2/5) > >>

Michal Čeleda:
No tak si koncový spotřebitel nechá každou cimru pěkně omotat parapetním žlabem ... no a tam si může šoupat zásuvkama doaleluja, dokud mu stačí kablíky :-)

Někdy téměř nadlidský úkol, vezmeme-li v potaz, že zásuvek není nikdy dost (stejně tak kabelů, místa na disku, ...).

Jan Franěk:
V drtivé většině případů s investorem dopředu pracuji a dopředu řeším přesné umístění a počet zásuvek v jednotlivých prostorech. Ne vždy je ale o to zájem a o to více je pak po realizaci problémů. Nic překvapivého.

Různé soklové lišty jsou skvělým řešením které umožňuje počty a pozice zásuvek měnit. Sám je používám především tam, kde je se sekáním problém. Například v panelácích, nebo v montovaných domech typu Okál. Rychlá a poměrně čistá cesta bez nutnosti se vystěhovat pryč. Na rekonstrukce úplně super. V novostavbě samozřejmě preferuji jinou cestu.

Pavel Horský:
Citace: Jan Franěk  03.12.2024, 19:35

V drtivé většině případů s investorem dopředu pracuji a dopředu řeším přesné umístění a počet zásuvek v jednotlivých prostorech. Ne vždy je ale o to zájem a o to více je pak po realizaci problémů. Nic překvapivého. 

Pak tedy sestavuješ projekt, provádíš projekt a následně podle něj reviduješ?
Nebo pak tvůj návrh přetlumočí investor projektantovi a ten vše uvede do požadované formy?

Ono to není vůbec jednoduché.
Veliké množství zákazníků do poslední chvíle vůbec netuší, jaký budou mít ve svém hnízdečku nábytek a jak bude rozestavěný.
Pak slýchám "udělejte to podle svého citu a my to pak při realizaci necháme na poslední chvíli nějak doupravit, aby to sedělo. My vám věříme"
Kolikrát mi přijde, že je přímo přemlouvám, když jim navrhuji větší počet zásuvek s argumentací jejich využití. Když mi tedy věří.....  (dance)

Naprosto jiná písnička je, když investor celou stavbu zadá architektonick ému studiu (s některými spolupracuji). Tam pak architekt řeší naprosté detaily s okótovanými pohledy. To se to pak pracuje. Předávka takové PD je pak radost.

Michal Čeleda:
Citace: Pavel Horský  04.12.2024, 08:01

Ono to není vůbec jednoduché. Veliké množství zákazníků do poslední chvíle vůbec netuší, jaký budou mít ve svém hnízdečku nábytek a jak bude rozestavěný.

No to je pak těžké něco vymýšlet. Investor by měl mít alespoň hrubou představu, kde a co bude mít. Elektrikář/RT/projektant/architekt by mu měli být nápomocni ve smyslu praktičnosti, bezpečnosti, komfortu, ...

Naprosto jiná písnička je, když investor celou stavbu zadá architektonick ému studiu (s některými spolupracuji). Tam pak architekt řeší naprosté detaily s okótovanými pohledy. To se to pak pracuje. Předávka takové PD je pak radost.

Při vší úctě .... umístění zásuvek, vypínačů, světel, .... by měly respektovat přání investora/uživatele (pokud tedy nějaké má) a ne být jen a pouze podle vize architekta, který občas žije v jiném světě (alespoň mám někdy takový pocit).

Jan Franěk:

Pak tedy sestavuješ projekt, provádíš projekt a následně podle něj reviduješ?
Nebo pak tvůj návrh přetlumočí investor projektantovi a ten vše uvede do požadované formy?

Pokud o to zákazník stojí, pomohu mu s návrhem který předá svému projektantovi. V případě nějaké automatizace mu musím být většinou přímo nápomocný s řešením.  Ale pomalu se začínám sám učit dělat projekční činnost (přesněji dokumentaci skutečného provedení). Mám problém že nedokážu reagovat na požadavky zákazníků a potřeby revizní činnosti dostatečně pružně. Všichni okolo mne jsou vytížení minimálně na další půlrok. To v některých případech bývá neakceptovatel né. Zrovna nyní se dodělává dokumentace domu kde jsem byl nápomocný letos na jaře. Zde naštěstí bude dokumentace skutečného provedení včas připravena na termín kolaudace tak, aby se mohli na vánoce stěhovat. ALe většinou je to stres a problémy

Citace: Michal Čeleda  04.12.2024, 11:34

Při vší úctě .... umístění zásuvek, vypínačů, světel, .... by měly respektovat přání investora/uživatele (pokud tedy nějaké má) a ne být jen a pouze podle vize architekta, který občas žije v jiném světě (alespoň mám někdy takový pocit).

Naopak, dobrý architekt spolupracuje i s elektrikářem a investorem tak, aby to vše dopadlo ku prospěchu výsledku. Většinou s tím mám spíš dobré zkušenosti, i když se pár výjimek samozřejmě i najde. Dobrým příkladem jsou dnes například kuchyňáři, kteří se naučili pravidla přípravy dobré instalace a připravují elektrikáři podklady, kde jsou okótované zásuvky a vývody pro konkrétní kuchyň. Co bylo dříve z říše pohádek, je dnes běžným standardem slušných firem dodávajících kuchyně.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana