Jak by měl investor předem uvažovat počet a rozmístění zásuvek?

<< < (4/5) > >>

Miroslav Revús:
Citace: Jiří Schwarz  16.04.2025, 12:36

Je dobré, když investor ví jak tam bude bydlet...

No to ne!

Vždy, keď som investorovi položil túto otázku, nastúpili rozpaky a výhovorky. Veľmi často je to štýlom: Viem čo chcem, len neviem ako to vyzerá.

Martin Kurka:
Mám zkušenosti, že je nutné zpočátku investorovo myšlení "rozpohybovat".

Chodí si za mnou pro rady i dost mladých investorů - kamarádů, s radou jak si nechat udělat elektriku v rekonstruované m bytě, občas i v novém domě.

Co je zaujme ode mne jsou většinou tyto informace
- bude to o hodně dražší než si mysleli
- musí přemýšlet o kvalitě, bezpečnosti dětí a o způsobu provedení v horizontu daleko více roků dopředu než si mysleli
- elektroinstala ce kuchyně je hodně složitá a musí být dopředu už jasná
- elektroinstala ce v koupelně (zejména malé) omezí hodně představ, kam jde které spotřebiče umístit a často se jim úplně jejich představa rozpadne pod rukama
- optimálnějším umístěním rozvaděče si mohou ušetřit nemalé peníze a nemalou pracnost
- elektroinstala ce se dá vkládat i do podlahových lišt
- nesmí se zapomenout na drátová (a optická) data, zabezpečovačku apod.

Aby se investor v myšlení rozpohyboval, dávám mu k dispozici příklad  vystrojení zásuvkami a vývody u  kuchyně. Je tuším stažený odsud z elektriky. Ukážu na tomto celkem správně udělaném příkladu, jaké se dělají chyby - například ne zásuvky za spotřebiči místo vedle nich, opomenuté přívody k digestoři a k osvětlení pod linkou, malý rezervovaný příkon pro spotřebiče  typu varná deska, trouba, varná konvice, mikrovlnka fritéza...
Upozorním, že jakmile bude za linkou obložena stěna, že už si nic dodatečně neupraví, že musí být vše připraveno dopředu.
Pak zdrhnu a nechám cca týden manžela napospas manželce, protože si začnou vyjasňovat svoje představy v daném prostoru.
Až přijdou s návrhem, teprve radím odborně. Výhody a nevýhody drtičů odpadů, ponorných zásuvek, osvětlení ve a pod skříňkami,  možnosti soudobosti spotřebičů vedení kabelů, zásuvky kolem umývacího prostoru atd.
Někdy dobře navržená kuchyň dozná i velké korekce, například když se myčka či sušička kvůli zónám nevejde do koupelny, jak bylo původně zamýšleno a musí být v kuchyni.
A pokud se investoři rozpohybují na kuchyni, jsou již ohledně zásuvek značně poučení, sami si hledají informace. Pak stačí jen radit co je možné a co nikoliv, na co nezapomenout ve speciálních prostorách (technická místnost a kotel, garáž, sklep, půda, balkóny, venku...) a které zásuvky a vývody nezapomenout pro technologie jako větrání, zastiňování, regulace topení, vrata, servery a routery...

Úděl elektriky a elektrikáře je spojovat technologie zdánlivě nespojitelné  či nesouvisející a předávat informace. Dotazy na vystrojení bytu technologiemi a spotřebiči často přivedou investory jak na technologie, tak i na na možnosti, o kterých původně vůbec nepřemýšleli, nebo nevěděli, že existují, nebo na ně zapomněli ač je budou potřebovat (tlaková kanalizace...).

Kastner Lubomír:
Dovolím si také malou poznámku. V minulosti jsem řešil několik elektroinstala cí v RD a mám několik snad pro někoho zajímavých postřehů. Začnu kuchyní - Domnívám se že než jedna zásuvka na varnou desku pod úrovní pracovní desky je výhodnější pod pracovní deskou zabudovat vetší krabici s přívodem minimálně 5x4, aby byl případně dostatečná rezerva pro případ větší výkonné varné desky. Další zajímavý problém jsou další obytné prostory mimo koupelny třeba chodba, obývák, ložnice apod. Kolik a v jaké výšce zásuvky? Určitě se vyplatí některé zásuvky umístit vedle vypinače, ale je i dobré umístit zásuvky na některých místech u podlahy. K zásuvce u vypinače se pak připojí případně jednou za čas vysavač např. u podlahy se pak připojí např. prodlužovací kabel který se zakryje nábytkem pro připojení běžných spotřebičů jako televize, rádio apod. Za nočními stolky je dobré umístit zásuvky nad nočními stolky např. pro připojení budíku, zapojení nabíječky na mobil nebo např. nějaké zdravotnické pomůcky nebo přístroje. Pak se ale spíše a o to více nabízí otázka kolik zásuvek a jaké na jeden okruh. A s rozvody elektriky je pak zcela žádoucí i promýšlet i rozvody další např. anténní nebo datové. Vše nelze řešit WIFI a je dobré počítat i s tím, že se může časem nábytek přemístit případně i změna užívání místosti např. z obýváku ložnice apod.

Honza Veselý:
 A já jsem zase týpek, který by za zásuvky vedle vypinače vraždil: Mobil tam nezapojíš páč tam není kam položit. Pokud potkáte volně visící kabel od vysavače hned u futer, a jednou to přijde, zpřerážíš nohy. Nebo si rukou hamtající na vypinač strhneš starožitnou lampu na komodě po babičce.
Za mě hodil celý byt 20 cm od podlahy, všude stejně, aby pan majitel věděl, s jak od podlahy s vysokým čelem knihovny/postele/komody/kuchyňské linky/ pracovního stolu má předem počítat V kuchyní, samozřejmě, počítat s vícenásobnou zásuvkou dost daleko od dřezu ve výši 'nad standartní linku + 10',  ne míň.
Tedy pokud pan majitel předem nemá závazný projekt architekta.

Pavel Horský:
Ano, i já nemám rád návrhy zásuvek ve společném rámečku s vypínači u vstupů do místností. Když pominu jedinou výhodu, kterou je ta, že se nemusí člověk při zapojování spotřebiče ohýbat, je toto řešení spíše kontraprodukti vní viz předchozí příspěvek pana Veselého.

Když pak sedím se zákazníky v kanceláři u plánování jejich elektroinstala ce, zmiňuji např. instalaci zásuvek ve špaletách oken pro připojení Vánočních dekorací (tyto zásuvky jsou pak spínány spínacími hodinami v bytovém rozvaděči),  venkovní spínanou zásuvku/zásuvky pro připojení Vánočního stromku, zásuvky do zahrady, do přístřešku pro parkování auta atd.

V kuchyních se mi perfektně osvědčily výklopné zásuvkové boxy. Sám je mám doma v ostrůvku a jsem s nimi nadmíru spokojený.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana