Může z nás SMART technologie udělat digitální otroky?
Jan Yossarian:
Jsem téhož názoru, že všeho moc škodí. Nemám moc rád takové radikály, že vše staré je naho... a vše nové je skvělé. Můj bratr je příkladem odmítače. Mobilní telefon odmítal pět let! Obecně je proti všemu novému, protože když se už něco naučil, tak proč zase ztrcet čas dalším. Ale po čase až když je okolím donucen, stejně to přijme a na svůj odpor si už nepamatuje. Je to jeho rozhodnutí. Ale spolupracovat s odmítačem je šílený. Nikdo po něm nechce aby byl z novinky urvaný ale vzal si z ní to praktické, co pomůže jemu a všem s kým pracuje.
Digitální otroky to dělá především z dětí.
Jan Franěk:
Koukám co si nadělit od firmy pod stromeček a oslovila mne v souvislosti s tímto tématem kniha s názvem Digitální minimalismus - Zkroťte návykové technologie a získejte zpět svůj čas a koncentraci
Ještě si projdu nějaké recenze a uvidím. Takový malý tip pro ostatní (drinks) o:-) ......
Jiří Kantner:
Citace: Miroslav Minařík 30.11.2024, 21:57
OK, mé zkušenosti.
Už dávno nejsem tím prvním, kdo chce vše testovat. Už dlouho ne. Ale stále se cítím, že dělám něco první. :-) A mým osobním heslem, tedy tak nějak jsem si ho kdysi definoval, "jsem otrokem toho, co mi umožňuje být svobodným".
Krásně napsané...
závislost je vždy v každém jednotlivém člověku a v jeho přístupu k okolnímu světu.
Je na každém z nás jestli si při využívání technoloií nechá možnost svobodné volby a nebo jetli zvolí jen tu nejmodernější bez možnosti to nouzi řešit jinak. Otevírání domovních dveří pomocí chytré aplikace je fajn ale v případě selhání některého z prvků celého technologickéh o řetězce je problém. Tento technologický řetězec bývá mnohonásobně složitější a některé jeho prvky nejsou redundantní. To s sebou přináší rizika, která je potřeba nějak ošetřit. Člověka to učí myslet. Kdo na myšlení rezignuje, stává se spíš zajatcem nedomyšlených SMART řešení.
Vynález toaletního papíru byl také pokrok, používá jej skoro každý a nepřijde mi, že by to z lidí nadělalo otroky. A každý chápe, že je dobré mít doma alespoň jednu rezervní roličku (dance) a nikdo se o tom široce nerozepisuje.
Stejná blbost je s kamarády komunikovat jen přes socální sítě a eliminovat osobní setkání....
pegas100:
Tak otrokem technologií nemusí být člověk jenom v chytrém domě. Co třeba auto, kde musíme neustále trpět nějakého asistenta? Všelijaké certifikáty na ověřování identity, které při jednání s úřady stejně moc nefungují. Všelijaké automaty na cokoliv, kdy nejdřív musíte pochopit logiku stvořitele.
Aplikace na všechno a zároveň na h….
Pavel Čermák:
Je to jako skoro se vším. Pamatujete třeba ten rachot kolem el.receptu. Polovona doktorů skončí atd...
Dneska paráda a velká úspora času. Nebo datová schránka-raději skončíme, než tohle...
A dneska daňová přiznání na několi kliků, místo cest na FU.
Samozřejmě ty začátky jsou někdy hrozné, ale co nám zbývá, když nechceme ustrnout.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana