Kolik vodičů stejného průřezu může být pod svorkou jističe?
Jan Franěk:
Citace: Jiří Černých 28.11.2024, 23:24
.....
Ale je tu norma ČSN EN 61439-1ed 2 článek 8.6.3 "obvykle má být pouze jeden vodič ve svorce"
Jak to vidíte vy? Takových rozvaděčů, kde jsou pod svorkou jističe 2 vodiče je dost, revizi mají taky.
A proč citujete a oháníte se pouze částí té věty? (norm)
Celá věta : Obvykle má být pouze jeden vodič připojen ke svorce; připojení dvou nebo více vodičů k jedné svorce je přípustné pouze v těch případech, kdy jsou svorky pro tento účel navrženy.
Když tuto větu přečtete celou, máte přece jasnou odpověď na vaši otázku. (norm) (drinks)
Jedna svorka jeden vodič platí především pro rozvaděče DBO a svorkovnice PE a N . Jednak je to praktické a bezpečnější a pak nejde o svorky určené pro více jak jeden vodič.
Za mne jsou skvělé bezšroubové svorkovnice, které prostě neumožní ignorantům jiné připojení než to výrobce doporučené. Myšleno z pohledu počtu vodičů ve svorce.
Jiří Schwarz:
Citace: Jiří Černých 29.11.2024, 09:01
...
Normy se v elektro oboru neustále mění
A proto můžeme být rádi za pravidlo, podle kterého se elektrická zařízení a rozvody mohou provozovat a revidovat podle norem platných v době uvedení do provozu
A pokud výrobce dokáže připravit řešení, které je srovnatelně kvalitní jako to, co norma napovídá jako obvyklé, jako RT s tím nemám problém
Jiří Černých:
Máte pravdu, nevěděl jsem, že mnou citovaná norma není úplná. Použil jsem to, co použil revizák. Vytrhnul si z toho jen to co se mu hodilo
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana