Jak revidovat zásuvky 230V z Polska?

<< < (6/7) > >>

Jan Palička:
Asi nemá smysl tohle řešit stále dokola, v panem Fraňkem odkázaném vlákně se o problému hovořilo dost a dost. Nicméně (a teď budu pro mnohé za černou ovci) osobně jsem přesvědčen, že občas normotvůrci trvají na národních výjimkách a řešeních naprosto nesmyslně, nelogicky a z důvodu jistého konzervativism u (což není jen český případ). Stejně tak jsou některé změny legislativy spíše než z důvodu skutečné potřeby dané novými postupy, materiály a výrobky vyvolány pocitem nutnosti regulace všeho lidského konání či výsledkem prolobování nejrůznějšími subjekty včetně výrobců materiálů a státních orgánů a organizací. Znaje z titulu své profese i legislativu jiných oblastí, bych mohl jmenovat desítky takových příkladů.

Když zůstaneme u těch zásuvek - jestli všichni zelení na obrázku usoudili, že Schuko je bezpečné, tak výhradní trvání na systému převzatém před 100 lety pouze z politických důvodů je iracionální. Když navíc v našem regionu je fáze vlevo (protože se tak naši pradědové rozhodli, jiný důvod to nemá) a ve Francii a Belgii bez výjimek vpravo. O čemž mne opět ujistila dvojzásuvka fy Berker řady W.1 předzapojená fází vpravo zakoupená v českém velkoobchodě.

Ale to jen tak na okraj

Jiří Blažej:
Mapka není zcela přesná. V Rusku kromě "německých" zásuvek zhusta používají i zásuvky bez jakéhokoliv ochranného kontaktu, tedy i bez kolíku. Do takové zásuvky je možné připojit zcela bez problémů i spotřebiče I. třídy. Asi se shodneme, že zákaz takových zásuvek u nás je v pořádku. Zcela běžné používání těchto zásuvek v ruských domácnostech mám vypozorováno ze svých dřívějších návštěv. Je to pouze konstatování technické záležitosti, v žádném případě nejsem podporovatelem ruské agrese.

Milan Hudec:
Citace: Peter Munka  30.11.2024, 09:51

To ma vyznam aky ? Ako to zvysuje bezpecnost instalacie ? Viete uviest priklad, ako absencia prepazky sposobi uraz ?

Bez přepážky jsou vidlice úplně u sebe a v některých kombinacích výrobků, typ.2x universal úhlová na sebe i trochu tlačí, tj.
Může se stát, že při vysouvání jedné povystrčím i druhou a kontakty jsou více namáhány šikmostí zasunutí.
Jestli to normotvůrce viděl stejně, nebo mě další nectnost nenapadla?

Jiří Kantner:
Já zas slyšel vysvětlení, že provedení bez přepážku skrývá nebezpečí doteku vodivým předmětem  na kolík ne zcela dobře zasunuté vidlice.
Vaše vysvětlení s ohledem na problémy vidlic se zahnutým přívodem ale dává větší smysl. Nicméně i u dvojzásuvek s přepážkou ta koexistence 2 uhlových vidlic není většinou optimální.
Jak to u norem bývá, na začátku je nějaké technické opatření ale velmi často se přidá ještě silnější lobbing a obchodní zájmy.

Jiří Váňa:
Dosud platná ČSN 33 2130 z roku 1979 sice také uvádí požadavek na "fázi vlevo",  ale v Poznámce je již tenkrát uvedeno, že výjimku tvoří dvojité zásuvky staré konstrukce a rozdvojky. Takže už tehdy si uvědomovali, že pozice fáze by neměla mít vliv na bezpečnost.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana