Co to jsou harmonické frekvence
Václav Třetí:
Kolega Honza Bocek to pojmenoval nádherně: Festival bordelu v síti.
To jsem řešil před kolika léty, kdy použití tehdá novinky - LED trubice - doslova zrušilo možnost vysílání a příjmu v pásmu CB. Zajímavý byl průnik rušení jak do příjmu, tak i do vysílání. Problém jsem postupně dešifroval. Příjem byl rušen velice silně vzdušnou cestou (plnohodnotná anténa 5/8, kvalitní anténní kabel, vzdálenost od antény asi 15m) rušení se neměnilo ani při použití napájení z akumulátoru (bez nabíjení při zkouškách). Při vysílání protistanice hlásily téměř podobné rušení jako u zahraničních stanic v době totality (dostal jsem od kamarádů záznam), v okamžiku provozu z baterie vysílání v pořádku. Zdroj byl v kovovém uzemněném obalu s se síťovým filtrem.
Dnes trubice ruší výrazně méně, jsou obvodově řešené úplně jinak než tehdá, zase jsou dnes prakticky všecny malé zdroje v podobě adaptérů řešeny jako spínané a někdy umí pozlobit i několikawattov é, mimo jiné i proto, že jsou bez stínícího obalu a bez připojení k PE. S ohledem na dnešní množství spínaných zdrojů se mohou projevovat i interference mezi rozdílnými kmitočty různých přístrojů zapojených na stejném vedení.
Co dodat, snad jen to, že spínané zdroje a měniče přináší nové problémy a musíme se je naučit řešit.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana