Jak řešit vyhazování jističů při spuštění velkého množství spínaných zdrojů?
Bobik WC40:
(poklona) . Bydlím v panelákovém bytě, ve kterém jsou ještě bohužel před rekonstrukcí (to nejde hned) hliníkové rozvody TN-C. Jelikož jsem moderní klučina s láskou k technice, tak kromě dvou počítačů + příslušenství, je v obýváku ještě plnohodntné domácí kino + příslušenství. Což znamená hromada spínaných zdrojů. Zcela pravidelně, po výpadku elektřiny, se při znovuobnovení dodávky okamžitě vyhodil jistič, který tam byl a združoval všechny 4 pokoje. Jistič B16. Tak jsem nechal elektrikáře rozdělit pokoje na 2+2 a separátně na 2x B16. Bohužel i tak se stane, i když již méně často, že po dovolené když zapnu některou s prodlužek - prodlužky s přepětovou ochranou D, i klasické čistě s vypínačem - tak daný jistič vyhodí. Nedělá to ani konkrétní přístroj ani konkrétní prodlužka. Je to jednou moje PC, někdy zase manželky PC, někdy zase domácí kino.
Je mi jasné, že je to dáno úrovní vybití kondenzátorů na vstupu a proudová špička prostě ten jistič vyrazí. Přesto mne to docela rozčiluje a zajímalo by mne, zda znáte nějaké řešení? Jistič C16 by to asi vyřešil, ale do bytu by pokud vím jít neměl.
Jiří Schwarz:
Myslím, že už se to tady na webu probíralo.
Dělají se nějaké omezovače, např. něco takového:
https://www.mulac.cz/menice-napeti/prislusenstvi-menice-napeti/scl-3680-omezovac-nabehoveho-proudu-h-tronic.htm
Bobik WC40:
Ha to vypadá zajímavě, o tom slyším poprvé. Narazil jsem na master-slave zásuvky, ale ty podle mne nic neřeší, protože člověk neví nikdy, který ten zdroj to zrovna udělá.
Prý se ještě dává tlumivka do rozvaděče, ale tam mi přijde, že tomu elektrikáři moc nerozumějí a nechtějí to tam dávat.
Peter Munka:
Pred elektromerom vam istic nevypadne ? Len okruhovy 16A ?
Bobik WC40:
Ano. Vypadne jen ta sestnacka, na ktere zrovna zapnu prodluovačku s přístroji.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana