Lze v paneláku použít zvonek napájený 230V?
Melicherc:
Zvoncek povodny uz nie je, vyhodil sa pri rekonstrukcii, vyzeral na 95% rovnako ako vid priloha, obrazok. Fotka je len ILUSTRACNA.
Komplet elektrika je nova vratane noveho rozvadzaca. Na zvoncek sa akosi zabudlo. Aj majster tesar sa obcas pomyli....
Moja otazka:
Moze sa pouzit 230V zvoncek? Draty k vypinacu su bohuzial povodne, vyzeraju dokonca rovnako ako na obrazku biele 2x.... priemer? jednoznacne menej ako 1,5mm2, mozno 0,3-0,5?? Panelak z 70tych rokov +- , na chodbe je vypinac, vzdialnenost asi 1,5-2m max a je v spolocnej chodbe, v interieri. (Zvonek 230V +2B Istic by mal byt viac ako dostacujuci.) Pripadne je nutne pouzit chranicku? Je to niekde vo vyhlaske? (Nikde sa mi o chranicke a zvonceku nepodarilo dohladat informacie.)
Moderátor: Původní paskvil zněl: "Vymena zvonku, je vporiadku pouzit 230V v panelaku? ".
Milan Hudec:
Pokud celý zvonkový obvod bude v souladu s obvody na "230V", lze.
Osobně bych to ovšem nezapojil ani nenavrhnul, jedná se o past na člověka opraváře, sám jsem takto ránu schytal, nepočítal jsem zkrátka s variantou 230.
Jiří Schwarz:
Tam je nejhorší část to "tlačítko", tam pak nelze použít cokoliv, ale jen něco, co je určené pro takové napětí a pokud je to venku, tak aby to mělo dostatečnou UV odolnost, krytí IP,...
Já bych se do takového řešení nehrnul
Václav Třetí:
Jak již psali kolegové, zvonek na 230V je nebezpečná past na laiky i na elektrikáře, protože s tímto provedením téměř nikdo nepočítá, v tomto případě ho nelze použít vůbec.
Zvonek v paneláku je obvykle zapojen na dvě tlačítka, jedno ve zvonkovém tablu u vstupu do objektu a druhé na chodbě v daném patře. Do tabla nelze přivést 230V, není na to konstruované. Systém je napájen ze zvonkového trafa nebo napaječe domácích telefonů společného pro všechny byty. Je třeba dohledat a opravit původní rozvod a zapojení.. Původní vodiče jdoucí ke zvonku v bytě nejsou určené pro použití s 230V a měly by být funkční pouze po připojení zvonku nebo bzučáku na 8V~, žádné další napájení není třeba a nesmí se do rozvodu ani přivádět.
Zvonek by měl zapojit odborník a nikoliv váš "majster tesár", protože ten tomu, jak je vidět, nerozumí. Přivádět do zvonkového rozvodu v paneláku 230V nelze, nebezpečné síťové napětí by se dostalo po zvonkovém rozvodu do všech bytů a mohlo by dojít k úrazu osob i poškození funkce všech zvonků.
Zdenek Skotnica:
To že máte zvonek v bytovém rozvaděči ještě neznamená ze je na 230V. Drtivá většina zvonků v panelácích je napájena zvonkovým transformátore m který je společný pro všechny byty .
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana