|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #19 kdy: 07.10.2024, 13:14 » |
|
Nedávno jsem v tomto vláknu psal "Přesto všem doporučuji, nechat si provést po montážích revizi nezávislým RT".
Když o tom tak přemýšlím...pr oč bych měl nechat vydělat konkurenci a sám přijít o jisté peníze? Mám projekt, jsem profík, vím jak a proč jsem co udělal, tak proč si to sám nezrevidovat?
Jako že více očí více vidí? Před týdnem jsem se jako projektant potkal na jedné zakázce s RT, který tam provádí revize a musel jsem ho několikrát vyvést z omylů, se kterými žije pravděpodobně celou svojí profesní kariéru. Pán před důchodem. Pomalu by se pral, že má ve všem pravdu. Pak byl hodně smutný a asi se mu několik dnů i špatně usínalo.
Pak mám své dílo nechat zrevidovat někým takovým?
Tak vážně nevím.
Právě jsem vše přehodnotil.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Jiří Kantner
Neverifikovaný uživatel @7

|
 |
« Odpověď #20 kdy: 07.10.2024, 13:42 » |
|
Před týdnem jsem se jako projektant potkal na jedné zakázce s RT, který tam provádí revize a musel jsem ho několikrát vyvést z omylů, se kterými žije pravděpodobně celou svojí profesní kariéru. Pán před důchodem. Pomalu by se pral, že má ve všem pravdu. Pak byl hodně smutný a asi se mu několik dnů i špatně usínalo.
Narazit občas na někoho kdo má sice razítko ale už delší dobu není v obraze, je asi normální. ne všíchni jsou vynikající.. Jen to nesmí být příliš často. Stejně tak narazíte na projektanty kterým chybí reálný pohled nedej bože i nějaké znalosti. Je to tak v každé profesi, elektrikářské nevyjímaje. Já myslím, že onen střet zájmů byl původně myšlen asi tak, jestli neexistuje riziko, že projektant, elektrikář a RT v jedné osobě naprojektuje a zhotoví dílo které má nějaká nedostatek nebo nesoulad s normami, nad kterým ovšem jako RT záměrně nevidí. MOtivací může být poskytnout levnější nabídku než konkurence. U živnostníka je to dost krkolomná konstrukce protože si tím zatlouká hřebík do rakve svého podnikání. Ale firmy co montují FVE to předvádějí podle ohlasů docela často - Jejich RT schválí od stolu cokoliv co "mistři" namontovali, obchází se absence hromosvodu na budově atd. Jsou to ale ty, které se vezou na současném boomu těhle instalací a za pár let budou podnikat někde úplně jinde. Chce to klid, rozvahu a řídit se svědomím... Nemyslím si, že situace v Česku je tak zlá, že by člověk nepoctivce potkával na každém kroku.
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #21 kdy: 07.10.2024, 16:07 » |
|
Nemyslím si, že situace v Česku je tak zlá, že by člověk nepoctivce potkával na každém kroku.
Ano, váš příspěvek má svoji logiku, nicméně díky letitým zkušenostem musím konstatovat, že vídám dnes více "nepoctivců" než např. před 20-ti lety. A nebo jsem dříve viděl vše růžověji než dnes? I to je možné.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #22 kdy: 07.10.2024, 19:03 » |
|
......, doporučuji zásadně pozvat k revizi, pokud je vyžadována revizáka z jiné firmy.
V tomto si dovolím souhlasit, i když ne tak zásadně. Spíš to doporučuji z mnoha již zde uvedených důvodů Viděl bych to spíš jako chamtivost dotyčného dodavatele,.........
A s tímto silně nesouhlasím. Mám oprávnění ke všem těmto činnostem a nevidím důvod proč bych tuto činnost nemohl nabízet od A do Z. Každá činnost v rámci zákona a platných předpisů je podnikáním a ne chamtivostí  Za mne jste dost přestřelil.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #26 kdy: 08.10.2024, 11:49 » |
|
To s tou chamtivostí jsem taky moc nepochopil. Co je špatně na tom, pokud jsem schopen kvalitně odvézt všechny tři činnosti, chtít za svou práci dostat zaplaceno?
Podnikáme snad proto, abychom vytvořili zisk.
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
|
Martin Babrňák
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #28 kdy: 10.10.2024, 08:51 » |
|
Možná moje myšlenka bude trochu mimo, ale aktuálně řeším rekonstrukci bytu a s otcem jsem řešil jak to udělat s elektrikou. Nějaké zkušenosti máme, kontakty na firmu co by nám třeba osadila rozvaděč i se štítkem mám, přístup k normám také, §6 také, (E2A, jsem dělal těsně před zrušením 50, ale neprovozuji takže zkušenosti nemám). Řešili jsme zda si elektro neudělat sám s tím, že bych si udělal i VRZ sám, ale kromě onoho, že bych neměl číslo oprávnění tak nás i napadlo jak by se na to případně koukala pojišťovna do budoucna. Vím, že třeba pokud půjčím auto příbuznému a on způsobí nehodu tak pojišťovna může odmítnou plnit. Ale nevím zda to je či není pravda. Tak pokud by toto nebyl podobný případ? Za předpokladu, že bych samozřejmě mohl vypracovat platnou VRZ (měl bych oprávnění od TIČRu k montáži elektro dodavatelsky). Nemohla by se na to v případě škodné události koukat pojišťovna jako na pojistný podvod?
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #29 kdy: 10.10.2024, 14:02 » |
|
V případě rozporů nebo nejasností si soud objedná zprávu od některého ze soudních znalců. NA základě jeho zprávy se pak určí jestli bylo vše OK, nebo ne. Tedy nelze dopředu předjímat výsledek. O tom rozhodne až případný soud a mnoho v této době neznámých indicií.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|