Je to střet zájmu, když jedna osoba projektuje, provádí montáž a revize?
Pavel Čermák:
Asi jsem moc pomalý (zřejmě stářím), ale nějak si tu situaci neumím moc představit. Já sotva stíhám revize a sem - tam nějakou opravu strojů. A teď ještě projektovat a montovat. Navíc mám pocit,
že svět spěje ke stále větší specializaci a těžko být dobrý ve všech těchto pozicích.
Možná to někdo zvládá s přehledem, ale já asi nikoliv.
Miroslav Minařík:
Když jsem v pravěku pracoval v EZ Brno (Elektromontážn í závody Brno národní podnik) tak bylo vše in-house. Od projektanta Mar, nn, vn, montáží, otk, revizí až po toho, kdo to vše pak zapíjel vodkou. I přesto, že základní principy přežily, některé detaily (především ty týkající se odpovědnosti) byly inovovány do stavu, který zažili možná naši prarodiče. Hrozby podobné, postihy jiné.
Asi bych uvedl podobnost v analogii, kdy některá stavba má stavební dozor a jiná to zvládne bez něj. Někteří z nás si dovedou důsledky představit jiní ne.
Apropo a jaké je primární zadáni investora? Vše na jedné faktuře nebo mít dodavatelů a faktur více?
Jiří Kantner:
Citace: Jan Franěk 01.10.2024, 17:10
A v čem spatřujete střet zájmů?
Střet zájmů to být nemusí pokud k němu fakticky nedojde ale je to situace kdy střet zájmů může skutečně nastat. https://cs.m.wikipedia.org/wiki/St%C5%99et_z%C3%A1jm%C5%AF
Tento potenciální střet zajmů zákon nijak nereguluje a je na každém investorovi, aby zvážil možná rizika a podle toho se zařídil. Obzvlášť u zakázek, kde se čerpají dotace (FVE) bych doporučil revizního technika, který nebude zaměstnancem zhotovitele. Myslím, že právě na tohle téma se toho tady napsalo dost.
Abychom měli právní prostředí, ve kterem se dá svobodně dychat a kde neni každý podnikatel "sprostým podezřelým" tak se střet zájmů řeší zákonem jen ve specifických případech.
Tahle "ne" regulace vychází z předpokladu že lidé jednají a priori čestně a s dobrým úmyslem. Stejným způsobem je výrobcům umožněno v mnoha případech deklarovat pomocí prohlášení o shodě plnění normativních požadavků bez povinnosti nechat si výrobek otestovat nezávislouzkuš ebnou. V případě, že se v populaci nevyskytuje nadměrné množství podvodníků, tak tento přístup šetří peníze nás všech. Ale vyžaduje myslícího zákazníka, který sám zhodnotí rizika, protože stát neni v roli policajta co všecko pohlídá.
Jan Franěk:
Souhlasím, bude velký rozdíl mezi domkem a továrnou. Nicméně dotaz se netýká pracovní kapacity a toho co jste schopni zvládnout sami. V principu není problém část práce nechat udělat najmutou sílu.
Dotaz se týká toho, když se staráte o celou zakázku od projektu po revizi.
Za mě pokud na to někdo má zkušenosti, tak proč by to nemohl udělat. Znám okolo sebe několik kolegů, kteří po letech praxe začali dělat revize a poté začali projektovat. Dodnes řeší projekty, občas něco z toho i realizují a pak revidují. Za mě je to skvělé, protože si neustále udržují a rozšiřují své znalosti, které se jim pak hodí i v dalších profesích. Jejich projekty jsou blíže praxi a obsahují méně chyb. Drtivou většinu z nich bych si ani nedovolil obviňovat z toho, že by svou práci nedělali dobře a to ani v jedné z těch tří jmenovaných profesí
Samozřejmě to sebou nese i riziko toho, že když někdo přecení své znalosti, může dojít k průseru. ALe to můžeme říci vždy o každé činnosti a není to jen problém multifunkčních odborníků. Nedávno jsme diskutovali nad "odborníky" s hromosvody kteří to dělají 30 let a bez jediné stížnosti a tak podobně.
Z pohledu zákazníka je mnohem rozumnější tyto profese oddělit a na revizi si pozvat nezávislého RT.
Nicméně pořád nechápu ten střet zájmů. Přesněji to že to nemusí být rozumné, neznamená že to musí být vždy špatné. Pokud v tom někdo vidí střet zájmů, měl by být konkrétnější a říci na jakém základě je o tom přesvědčen.
Milan Hudec:
Je nutno rozlišovat bezpečnost {mrtví, objekkt v plamenech) a provozuschopno st.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana