Je to střet zájmu, když jedna osoba projektuje, provádí montáž a revize?

<< < (3/6) > >>

Pavel Horský:
Já to mám bez montáží a chodí to asi takto...

" pane Horský. Potřebuji udělat revizi elektroinstala ce".
"A máte projekt".
"Nemám. To musí být? A co to stojí?"

Následuje vysvětlování s tím, že dělám i PD, cena bude cca 10 000,-Kč a vyhotovení do 14-ti dnů.

"Aha, chápu. Vy si takto jen přihráváte práci. Jste zloděj. Obrátím se na někoho jiného".

Po týdnu následuje další telefonát...

" pane Horský. Omluvám se, měl jste pravdu. Jiného projektanta jsem nesehnal. Budete tak hodný a provedete tedy revizi s PD jak to má být?"
"Ale ano, nemám s tím problém. Cena bude 20 000,-Kč a vyhotovení cca za měsíc"....
"Jste moc hodný. Omlouvám se za to, že jsem vás nařknul zlodějem a tímto u vás závazně objednávám poptávané práce". 
"OK, pošlu vám smlouvu o dílo".

Střet zájmů?
Určitě ne.
Jde o nedostatek projektantů a zvýšené poptávce všeho v jedné osobě.
Když vše nasmlouváte s jednou osobou, ušetříte spoustu nervů s koordinací více osob.

Přesto všem doporučuji, nechat si provést po montážích revizi nezávislým RT.
Důvody tu již byly uvedeny .

Radim Strycharski:
Citace: Miroslav Minařík  01.10.2024, 18:13

...druhý je třeba nějaký komerční projekt který shoří a někdo chce peníze.

Když něco shoří a někdo chce peníze, tak jde potom o jednodušší situaci. Odpovědnost se nemusí pracně dělit mezi projektanta, montážníka a RT, je tady jen jeden subjekt, na který se může hodit všechno. Takže stát nemá nejmenší zájem toto řešit, zůstává pak už jen ta možná provozní slepota a tu nechť si ošetří smluvní strany. NV 190 předepisuje zajistit dodávku dokumentace skutečného provedení, montáže a revize jednomu subjektu (u revize je umožněno dohodnout se jinak),  takže je minimálně stanoveno to, že montážník je ten, kdo rozhoduje o tom, jestli dokumentaci vyrobí on sám anebo bude mít pod kontrolou dokumentaci, kterou vyrobí někdo jiný. 

František Šohajda:
Po vyjití zákona 250 a jim i NV je to s projektanty moc,moc špatné.Nedávno jsem mluvil s majitelem menší firmy, měl kontrolu a chtěli revize.Neměl-dali mu nějakou lhůtu .Jenže objekt byl asi 90 let starý,koupil to bez projektů, už dnes žádný revizák mu nechce udělat revizi bez projektu /stěžoval si/!
Objel spoustu projektantů  a jeden mu to nacenil cca 450 000.-Kč.Celý kompletní projekt stávajícího stavu několika malých budov z první republiky..... no byl nas..ný!!
Před 14 dny jsem ho potkal ve městě a prohodili pár slov a on říká, jdu vyřizovat půjčku na projekt!! (dance)

Vlado Konrád:
Nie je to stret záujmov. Každý má svoju zodpovednosť pred zákonom. Ale. ...  Najlepšie je ak robí každý niečo iné. Kôň má klapky na očiach a nevychytá problémy ak nejaké sú ako to robil ad a do zet. Za komouša sme mali vo firme ,6 000+  zamestnancov revízneho technika ,  ktorý ak napísal nie, nepohol s ním ani generál.  (poklona)  do neba PÁN Boržík. Proste kým to nebolo tip top papier nedal. Mohli sa všetci po...ť

František Šohajda:
Citace

ktorý ak napísal nie, nepohol s ním ani generál.

To si ještě pamatuji z mladých let!
Když měl dojít revizák na konci stavby (průmyslové velké stavby) tak jsme  už týden dopředu celá parta i s parťákem brali prášky na žaludek!! (drinks)
A to byl jeden revizík v celé firmě cca 160 elektrikářů.
Dnes,revizák udělá revizi dálkově! (zle)
J.jjj to byli doby. /cca 42 let nazpět/

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana