Také shazujete cizí projekty s tím, že to umíte levněji?

(1/2) > >>

Jan Franěk:
O neodborném elektrikáři, neochotě investora a důležitosti znalostí
    Stává se vám, že vám odborník zpochybní dražší, ale kvalitnější řešení bez jasných důvodů? A jak poznáte, jestli ten, kdo vám radí, má skutečně potřebné znalosti? V oblasti hromosvodů a ochrany budov se často setkáváme s tím, že řemeslníci doporučují levnější alternativy, aniž by brali v potaz důležité technické detaily a rizika. Zde popisuji, proč je důležité znát nejen projektovou dokumentaci, ale i analýzu rizika, aby se dala vést smysluplná diskuse.

Související ...
    ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
   Také shazujete cizí projekty s tím, že to umíte levněji?

Jaromír Táborský:
Pane Fraňku, moje návrhy dopadají občas velice podobně. Navrhnu, spočítám, ověřím a pak přijde místní zasloužilý elektrikář a že prý je to zbytečně složité a hlavně zbytečné. Zmastí to podle sebe, zreviduje pode mé dokumentace a jde od toho. Až se to pokazí, tak on to udělal podle projektu a zmastil to někdo jiný.

Střelím do vlastních řad! Můj spolužák dělá na údržbě a vše nové je vyhazování peněz, funguje to tak desetiletí a není potřeba něco vyměňovat a vymýšlet nové, dražší. Je trošku zahleděný do sebe, okrádá stát na daních a pro odpuštění si chodí v neděli. A tací podobní mi shazují mou práci.

Jan Franěk:
Ne že by se to u elektroinstala cí nestávalo, ale je to především doménou vnější ochrany před bleskem. Máte v ruce návrh který plně zohledňuje všechna rizika a dostatečné vzdálenosti, nicméně přijde někdo kdo to dělá už 30 let a ještě si nikdo nestěžoval. Ignoruje výpočty (stejně jim nerozumí) a udělá to bez projektu po svém. Investor ušetří pár tisícovek a všichni jsou spokojeni. Pak přijde firma montující FVE, poskládá na střechu panely a napíše že je hromosvod nezajímá a že si to má vyřešit investor. Většinou to ještě připojí kouskem vodiče ke svodu hromosvodu.

Tedy alespoň dle mé časté zkušenosti

Milan Hudec:
Po kvalitní práci je nízká poptávka, protože i ta zfušovaná málokdy shoří.
Zákazník se rozhoduje dle vlastního vyhodnocení rizik, nepřijímá argumenty odborníků, pokládá je za zveličené, protože o průšvihu typu požár či smrt od elektriky mockrát neslyšel, resp.je ochoten přijmout zbytkové riziko.

František Šohajda:
Citace

Pak přijde firma montující FVE, poskládá na střechu panely a napíše že je hromosvod nezajímá a že si to má vyřešit investor.

Také jsem to už viděl v VRZ FVE....
Odpověď od různých firem:
Prý se tím firma kryje, kdy něco.Za "hromosvod" je zodpovědný majitel nemovitosti... ./zákon/
Dali mu to písemně,podepsal to že tomu rozumí a tím to končí.Kde by prý přišli, když by cena nového hromosovodu byla skoro stejně stejná jako za FVE....A s touto cenou se nikde nepočítá!!
A revize FVE se dělá podle 33 2000-6 ne podle 62 305-X.....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana