Nejsem vyučen v oboru elektrikář, jaký rekvalifikační kurz potřebuji?
Jan Bocek:
Citace: Jindra Novotný 14.09.2024, 11:36
Před 4mi roky jsem dostudoval střední školu v oboru pozemní stavitelství. Teď se živím jako udržbář. Rád bych začal pracovat jako elektrikář.
Poradil by mi někdo jaký rekvalifikační kurz by pro mně byl vhodný? Na stránkách https://jubela.cz/rekvalifikacni-kurzy/ jsem našel nějaké kurzy, ale je jich tam víc od "Montér el.instalací (ELEKTRIKÁŘ) - profesní rekvalifikace" po "Montér slaboproudých zařízení". Moc se v tom nevyznám co bych vlastně potřeboval. Máte někdo zkušenosti s nějakým kurzy?
"Rád bych začal pracovat jako elektrikář".
Trochu bych nasměroval ten dotaz do slutečné praxe.
Budu majitel firmy Elektro, anebo odpovědná osoba za elektro.
Rád bych začal u vás pracovat jako elektrikář.
Dobře, jaké máte vzdělání a jakou máte praxi. Prostě chci vědět co umíte.
Pokud mne aspoň trochu oslovíte tím, že můžete být užitečný, tak.....
Tak to uděláme tak. Dostanete 1/2 roční zkušební lhůtu a přidělím vám patrona s kterým budete pracovat. Pokud nás přesvědčíte, že jste opravdu elektrikář a že budete pro naši firmu
užitečný, dostanete vhodné zařazení a platové ocenění.
Podobně bude postupovat i inspektor udělující oprávnění k činnosti v oblasti elektro.
Tam ale není zkušební doba, ale uznávaná praxe v oboru.
Jan Bocek:
Přesto, že je to diskuse z roku 2024, tak přibývají zkušenosti z roku 2025.
¨
Po nastupujícím pracovníkovi na pozici elektrikář vyžadují předložení dokladů/i]
Předkládá Doklad o složení zkoušky z odborné způsobilosti k výkonu činnosti v elektrotechnic e, vykonané v souladu s Z 250/21 a NV 194/22 Sb. Datum listopod 2025
A tak studují tento dokument, kde se seznam pěti dílčích profesních kvalifikací
Montér el. sítí, instalací, rozvaděčů, silnoproudých zařízení a hromosvodů. Prostě obory 26-017,018,019,020,021-H
Jako osoba znalá pro samostatnou činnost- elektrotechnik s § 6
Jenže následuje poznámka:
Vymezení rozsahu odborné způsobilosti:
pracovník NESMÍ provádět samostatné práce na elektrickém zařízení, pokud neodpracuje 1 rok pod dohledem pracovníka s §6 , který má praxi minimálně 2 roky.
Ptám se, kde máte výuční list v oboru elektro?
A vysvětluji, že tento doklad jej opravňuje k podání žádosti o vykonání závěrečné zkoušky k výučnímu listu na odborné škole elektro.
Rozčarování... ....
Podle NSK jsou uvedené kriteria a způsoby hodnocení a jejich splnění v 5 oblastech.
1. Aplikace základních pojmu v elektrotechnic e
2. Dodržování BOZP při práci na EZ
3. používání technické dokumentace a ČSN při instalacích
4. Dimenzování a jištění
5. Poskytování první pomocí při úrazech při práci na EZ
Ve všech oblastech se vyžaduje praktické předvedení a to jak písemné tak i ústní ověření
Procházel jsem všechny otázky a tuším, že mnozí "elektrotechnic i" s letitou praxi by se hodně zapotili.
Závěr.
Není někde chyba v systému a aplilkací profesních kvalifikací?
Pracovní úřady posílají k zaměstnavatelů m pracovníky s takovým Dokladem o složení zkoušky.
Jsem přesvědčený, že bych takový doklad nemohl vydat s ještě s takovým vymezením rozsahu
pracovní činnosti.
Jaké máte s tímto "systémem" zkušenosti. Co myslíte, jsou ti ucházečí s tímto Dokladem tak naivní, anebo to jen zkoušejí?
Jan Bocek:
Citace: jakubvitekvlnecka 17.09.2024, 18:48
Celý systém zjednodušeně řečeno nevyžaduje docházku do školy a soustavnou přípravu na zvolený obor.
Stačí vykonat jednotlivé profesní kvalifikace (formou zkoušky), které opravňují k tomu, aby byl zájemce připuštěn k vykonání závěrečné zkoušky a následně získal výuční list.
Člověk pak po složení závěrečné zkoušky má stejný výuční list jako ostatní elektrikáři. Zkouška probíhá stejně jako na učňáku. Písemné, praktické a ústní. Bez nějakých úlev.
S výše uvedeným dokladem může nastoupit do pracovního poměru ,jako "učeň", ale ne jako elektrikář s §6. K tomu bude ještě dlouhá cesta.
Elektrikářem za 3 měsíce , za 300 vyučovacích hodin.
je to krásná reklama a "pro klamace" ale jen poloviční pravda. Musí následovat závěrečná zkouška k výučnímu listu. Ale ani pak nebude elektrikář s §6. Studujme NV 194 a elektro kvalifikaci.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana