Které dokumenty uznáte za relevantní k návrhu aktivního hromosvodu?

<< < (16/32) > >>

Jan Franěk:
Citace: Kamil Novák  14.09.2024, 20:22

Co jsem měl možnost ohledně "aktiváků" vidět, tak ti šarlatáni se zásadně vyhýbají pojmu Revize. A jistě vědí proč...   (surprice)
.....)

ALe NFC s pojmem revize vyloženě počítá......

https://www.indelec-hromosvody.cz/images/prilohy/f-norma-2011.pdf

A neb - poznej svého protivníka  (norm) (drinks)

NAvíc po zběžném pročtení této normy je patrné, že 99,99% zemničů nevyhovuje NFC a silně si dovolím pochybovat o tom, že by montéři dělaly požadované úpravy dle této normy. Na tom bych je asi vždycky dostal. O tom samém jsem přesvědčen když vidím jak jsou dle NFC řešeny kostely a jaká je realita v terénu

Kamil Novák:
Citace: Jan Palička  14.09.2024, 22:41

Tož úvaha: dovozci ESE se opírají  o zákon 22/1997 Sb a tvrdí, že ESE je výrobek schválený v jiném státě EU a tudíž nelze blokovat jeho dovoz a použití v ČR. Dokonce blokaci "práskli" EU a EU nám dala v roce 2022 !za uši"  
Což jen potvrzuje to, že současná podoba EU je špatně. Ale to je politika a ta se nepatří.

Citace: Jan Palička  14.09.2024, 22:41

Jenže prohlášení o shodě má jen ta hlavice, takže výrobkem musí být jen ta hlavice. Tudíž ji mohu nasadit na jímač (je to výrobek schválený v jiném státě EU pro jímací funkci) ale hromosvodná soustava výrobkem není, tudíž by měla být instalována v souladu s národní případně unijní legislativou. Což je podle mne celý soubor norem 62305-x.

Přesně!  O0 Kdyby totiž měl platit názor, že ESE je "výrobek" a ne součást vyhrazeného elektrického zařízení, tak bych potom nemohl namítat nic ani proti "svorce" (hadicové),   která byla použita pro napojení svodu od jímače (viz příloha).
Protože ta hadicová spona asi taky má své Prohlášení o shodě... (whist)

Kamil Novák:
Citace: Jan Franěk  14.09.2024, 23:18

ALe NFC s pojmem revize vyloženě počítá......

A co to je za blábol?

Miroslav Minařík:
Nejsem revizní technik ani projektant, pouze nezávislý, dlouholetý "přičumovatel". Ale od doby, kdy bylo zasedání s fanoušky ESE na TNK, tak jsem si poznamenal zásadní problém:

NF C 17-102: Neřeší detailně, jak se proud blesku rozděluje mezi jednotlivé svody, což může být v rozporu s Kirchhoffovými zákony.

ČSN EN 62305: Důrazně doporučuje provést detailní návrh, který bere v úvahu impedanci jednotlivých svodů a celého systému. To zahrnuje také návrh ekvipotenciáln ího pospojení a uzemnění tak, aby se minimalizovaly rozdíly v potenciálech a zajistilo se bezpečné svedení proudu do země.

Nebo také říci stručněji. ESE řeší jen vnější ochranu naprosto bez ohledu na související systémy. Je to moje pomýlená představa toho, kdo v tom neleží tak, jako odpovědný elektrotechnik?

Jirka Š. Svejkovský:
Legrační je, že NFC přebírá z EN 62305 analýzu rizika, ačkoliv se od EN důrazně distancuje.

Takové hromosvodářské homeopatikum.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana