Které dokumenty uznáte za relevantní k návrhu aktivního hromosvodu?
Miroslav Minařík:
Citace: Jiří Kantner 09.09.2024, 12:14
Bylo by zajímavé, jak vypadá jejich (ne-) dostatečná funkčnost / nefunkčnost v statistických číslech.
Já jsem k takovým číslům docela skeptický, ...
S příchodem chatGPT jsem pochopil, že statistika je hezká ale v životě moc nepoužitelná. Statistiky a zprůměrování všeho do jednoho výsledku za účelem zjednodušení je šílenost. Podle slov jednoho (jméno nesmím uvést) manažera vedení pojišťovny si u každé uzavírané pojistky větší hodnoty, dělají vlastní výpočty míry rizika a ochrana před bleskem obzvlášť. Také je důležité pamatovat na to, že "mít" pojistku, ještě neznamená 100% krytí. A když přijde na plnění škody, hledá se každá skulinka proč nezaplatit.
Václav Třetí:
Je to dobře vykreslené v již starém vtipu o průměrném platu:
Ředitel má 100 000,-, uklízečka 8 000,-, průměrný plat je krásných 54 000,-.
P.S. Vtip je asi 20 let starý, dnes by možná chtělo dosadit jiná čísla.
Jan Franěk:
Citace: Jiří Kantner 09.09.2024, 12:14
Rozhodně se nechci protivit fyzikálním zákonům a už vůbec ne lobovat za aktivní hromosvody. Nicméně existují už nějaký pátek a jsou státy kde jsou velmi rozšířené. Bylo by zajímavé, jak vypadá jejich (ne-) dostatečná funkčnost / nefunkčnost v statistických číslech.
.....
Něco málo třeba zde
http://www..../elektro/casopis/tema/poznamky-k-aktivnim-hromosvodum--13119
František Šohajda:
Před léty jsem se nachomýtnul při pravidelné revizi ESE.
Nějaký revizák z čech,jezdil až na moravu, měl to v malíčku (dance), podle projektu to mělo poloměr ochrany 180m.
Projekt jsem viděl, pěkná kružnice chránila i objekty hodně daleko od ESE.Proto neměli žádnou ochranu před bleskem, na co? Když je chránil ESE.
Při oné revizi měl hliníkovou trobku skládací o délce asi 8-9 metrů (ESE byl vysoko pro větší chráněné území) a na konci trubky dal svorku, kterou nandal před špici ESE.Druhou část měřáku dal pod bambuli.Mělo to nějakou baterii, LED diody a malý měřáček-výrobek profi firmy!
Něco tam naměřil a řekl že OK a bylo po revizi. (box)
Jan Hájek:
Mně to celé s ESE připadá hodně absurdní už více než 20 let. Místo toho, aby vysvětlili, jak to funguje a proč by na to neměla platit standardní fyzika, jak ji známe, vytvářejí složité konstrukce, proč je to možné udělat jinak, než jak je to teoreticky i prakticky ověřeno. Vývoj a následný pokrok je samozřejmě možný, ale nahrazovat důkazy dohady a domněnkami není argumentace. Jsem v oboru zatím velmi krátce, ale ještě jsem se od nikoho nedozvěděl (mimo jiné), jaké elektrické veličiny měří přístroj na kontrolu hlavic a jak je kalibrován (podle jakého standardu).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana