Jak připojit vzdálenou FVE do domácí elektrické sítě?
Javo7:
Jde mi o to, že bych konečně vstoupil do FVE. Ale zatím si to nechci dávat na strěchu domu, takže bych panely umístil někam dál na pozemek. Láká mě někam tam dát i baterie a střídač a odtud by tím pádem vedl střídavý proud. A tady je ta otázka: Jakým způsobem lze připojit tento zdroj do “naší” sítě? Existuje nějaké zařízení, které by umělo “přimíchávat” energii z FVE? Jak tomu rozumím, tak normálně je střídač s bateriemi někde blízko hlavního přívodu a střídač se stará o přimíchávání energie z FVE do vnitřní sítě.
Pokud by někoho zajímalo, co mě k tomuto vede, tak jsou to dva důvody: jednak se mi líbí, že by vše bylo umísťené v bezpečné vzdálenosti od domu, což implikuje druhý důvod - je to relativně daleko, cca 200-300m, takže na přenos bude lepší střídavý proud(?).
Peter Munka:
Idete na to z uplne zleho konca, ten udaj 200 - 300m je sam o sebe problem.
Instalacne naklady len na kabel budu znacne a navratnost neista.
Javo7:
Ok. Odhlédněme od té vzdálenosti, mohu to dát i blíže. Jde mi však hlavně o technickou možnost tohoto propojení. (poklona) .
Jiří Kantner:
Na rozdíl od kolegy Munky bych to neviděl tak jednoznačně. Bez znalosti plánovaného příkonu domu a výkonu plánované FVE jen předesílám, že 1m kabelu AYKY 5x35 vyjde na cca 150Kč. Na druhou stranu nutno počítat jaké by byly náklady spojené s instalací na střechu a jestli by limitujici nebyla take životnost střešní krytiny. Těch věcí které ke třeba počítat je více a odpověď získáte při porovnání vice varinat projektů. Bez dalších informací je to debata o ničem.
Juraj Rojko:
Citace: Javo7 19.08.2024, 17:47
Ok. Odhlédněme od té vzdálenosti, mohu to dát i blíže. Jde mi však hlavně o technickou možnost tohoto propojení. (poklona) .
Technicky to jde, střídač nemusí být "u přívodu". Jen se musí vyřešit komunikace s měřením, ale ani to není problém. Umístění baterií venku však není ideální ani v zimě ani v létě. Nejlépe jim bude v prostoru se teplotou cca 18-25°C. (Ovšem nevidím jedinou výhodu proti umístění na střeše domu. Pokud se bojíte požáru, tak se místo novinových titulků podívejte na statistky a sežeňte si firmu, která zaměstnává kvalifikované pracovníky.)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana