Jaké poučení o užívání elektroinstalace dáváte svým klientům k podpisu?
Jiří Schwarz:
Já v tom vidím trochu problém, když někoho prokazatelně upozorním, že má něco provádět podle normy....
Řadový občan této země nemá předepsánu znalost norem.
Pavel Horský:
Jirko, to máš sice pravdu, ale tady nikdo po řadovkách nechce, aby normy znali.
Dle citovaných norem má laika proškolit odborník znalý citovaných předpisů a pak je vše v pořádku.
A to, zda elektroinstala ce splňuje citované podmínky přece vždy musí vyhodnotit odborník, kterého si laik k tomuto účelu pozve.
To je z uvedeného dokumentu naprosto jasné.
Jan Franěk:
Přece tam nemusíte normy vůbec psát. Je to něco jako návod a seznámení s el. zařízením všeobecně (mluvíme-li o instalaci a ne složitějším zařízení, třeba strojním)
Napíšu že bylo provedeno dle platných předpisů a dle dokumentace, něco k používání, že se v tom nesmí šťourat, ale na opravy si má pozvat odborníka, že doporučujete provádění revizí nebo kontrol a podobně. Třeba že nesmí zásuvky a vypínače omývat vodou, rozbité kryty je třeba nechat vyměnit, udržovat dokumentaci dle skutečného stavu, pravidelně testovat chrániče, .......... . Text se vejde na 2-3 stránky.
(drinks) o:-) (drinks) o:-)
Václav Třetí:
Citace: Jan Franěk 28.07.2024, 21:04
Napíšu že bylo provedeno dle platných předpisů a dle dokumentace, něco k používání, že se v tom nesmí šťourat, ale na opravy si má pozvat odborníka, že doporučujete provádění revizí nebo kontrol a podobně. Třeba že nesmí zásuvky a vypínače omývat vodou, rozbité kryty je třeba nechat vyměnit, udržovat dokumentaci dle skutečného stavu, pravidelně testovat chrániče, ... . Text se vejde na 2-3 stránky.
Dobře koncipováno a napsáno. Jen se obávám, že to stejně většina lidí nebude číst. V lepším případě to skončí v šuplíku s dokumenty. Mnohokrát jsem zákazníky upozorňoval, že návody se mají číst. A i v případě, že si nepřečtením návodu udělali škodu, která by jinak nevznikla, tak jsem dostal odpovědi typu: "Návod od vysavače nečtu, protože už luxuji 30 let".
Jozef BABJAK:
Citace: Jiří Schwarz 28.07.2024, 18:34
Řadový občan této země nemá předepsánu znalost norem...
... a ani prístup k nim. Niekomu tým stupím na otlak, ale podľa mňa by normy mali byť prístupné verejne a zadarmo. V dobe internetu to nestojí (takmer) nič ... len to kazí biznis normotvorcom, samozrejme. Predávanie noriem mi pripadá ako stredoveké predávanie odpustkov. Možno by bolo menej fušerských murárov pseudo-elektrikárov, keby ktokoľvek mohol ľahko nahliadnuť do normy a ukázať im, že robia niečo preukázateľne nesprávne. A možno by dostali po prstoch aj niektorí pseudo-projektanti, pseudo-revizáci, atď. Ale teraz si už seriózne koledujem o ban, i keď na tomto portáli sú iba naslovovzatí odborníci, ktorý normy ovládajú a bezvýhradne sa nimi riadia.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana