Jaký má být ochranný oděv pro elektrikáře?

<< < (3/3)

Jiří_Hrubý:
On je původní dotaz tak nějak obecný, že z něj přímo nevyplývá, pro jakou činnost by ten oděv měl být. A protože jedna z rizikovějších činností jsou PPN, bral jsem je jako modelový příklad pro protiváhu k těm kraťasům na sádrování krabiček.
Stísněné prostory jsou svým způsobem ještě horší, než PPN. Nebyl jsem moc nadšený v kolektorech, místy zaplavených, kde na zrezlých žlabech dožívaly svazky papíráků, včetně desítky. Tehdy mi pravda ještě rizika moc nedocházela s víc mi vadilo horko, voda a otravní potkani.
Zpětně usím uznat, že mofosky by do těch podmínek byly fajn. Holt zkušený praktik se nezapře. O0

Arcf... není jméno:
Citace: Jan Bocek  15.07.2024, 19:03

Máš Milane pravdu v tom, že po dvou hodinách v Mofoskách jsi pěkně propocený....
A proto bych odpověď mírně upravil.
Q: Jaký má být ochranný oděv pro elektrikáře?
A: Předně se sníženou hořlavosti.... . a pak podle kategorie rizika, jak již bylo řečeno.

Dnes existují moderní textílie(modakryl+bavlna) s nízkou gramáží, takže nehořlavé montérky se dají bez problému nosit celý den..www.arcfl ash.cz
Q: Jaký má být ochranný oděv pro elektrikáře?
A1: Obecně: Oblečení pro elektrotechnik y a energetiky by mělo být nehořlavé, bez kovových částí,  antistatické a testováno proti elektrickému oblouku dle IEC 61482.
A2: Prakticky: dle rizika, určeno Arc Flash analýzou, zkušeností, orientačním výpočtem..
Navíc na to máme i legislativu: "V případě práce pod napětím, nebo v blízkosti živých částí má být provedeno vyhodnocení a posouzení rizika nebezpečí oblouku viz článek B.6.3 v informativní příloze B normy ČSN EN 50110-1 ed. 3."

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana