Musí být na nový hromosvod u nástavby budovy RD projekt?

<< < (6/7) > >>

Jan Šus.:

Použiju slova jiného příspěvatele - Já blb jsme si myslel...

A těd už sám. že i starý hromosvody dostatečně chrání objekty. Pokud to není pravda, tak na co tam jsou? 90 % bytovek a paneláků má původní hromosvody z 50-80 let, pokud ho mění nebo opravují tak co vidím tak v původním rozsahu (jen pokud mění typ střechy tak asi mají npvý projekt).
Z vaší argumentace tedy 90 % bytovek je špatně chráněno a možná 60 a více % rodinných domů, které jsou starší a nemají hromosvod, nejsou vůbec chráněny? Nějak mě nepasuje statistika požárů RD (BD) z důvodu chyběbjícího, nebo starého hromosvodu. Pokud mám na jendé straně vyšší dům s hromosvodem a na druhé straně ocelový stožár s trafem tak by mě zajímalo zda někdo dokáže spočítat pravděpodobnos t, že to uhodí do mého domu. Nezpochybňuju funkci hromosvodu pokud bych měl samotný dům někde na planině.
Takže jasný závěr. Pokud seženu někoho, kdo mě udělá revizi, tak ho nechám někým kdo to někdy dělal "nějak" namontovat a předpokládám, že to bude docela dobře, že na montáži se nedá moc věcí zkazit pokud s tím má někdo zkušenosti.

Pavel Horský:
Citace: Jan Šus.  25.06.2024, 07:31

Takže jasný závěr. Pokud seženu někoho, kdo mě udělá revizi, tak ho nechám někým kdo to někdy dělal "nějak" namontovat a předpokládám, že to bude docela dobře, že na montáži se nedá moc věcí zkazit pokud s tím má někdo zkušenosti.

Jasný závěr někoho, kdo nemá ve věci vůbec jasno.

Neustále učím rádoby hromosvodáře dělat svoji práci správně.
A z 80% se mi to vždy povede. Těch zbývajících 20% jsou lemplové, kteří se nechtějí nic nového učit a nehodlají vyvinout jakékoli úsilí k tomu, aby profesně vystoupali výše.

Vy toužíte po někom z té dvacky a tak nezbývá popřát NEJ TOP štěstí ve výběru lajdáka toho nejtěžšího kalibru.

Milan Hudec:
Hromosvod=kvalitní návrh 1bod + kvalitní montáž 1bod+nekompromisní revize 1bod

Vše ostatní pod 3 body hromosvodem není.

Ondra Shrnovač:
Jan Šus v diskusi evidentně pochopil následující body:

Potřeba revize hromosvodu:
Uvědomuje si, že stavební úřad (SÚ) požaduje revizi hromosvodu pro kolaudaci, i když projekt hromosvodu nebyl požadován na začátku stavby.

Existující uzemnění:
Má již částečně připravené uzemnění (zemnící pásek a kulatina ve třech rozích),   což mu dává výhodu při instalaci hromosvodu.

Možnost instalace bez projektu:
Rozumí tomu, že teoreticky by mohl nechat hromosvod nainstalovat bez projektu a následně zrevidovat, pokud najde revizního technika ochotného tuto revizi provést.

Co evidentně nepochopil:

Nutnost projektu pro kvalitní a bezpečný hromosvod:
Jan nepochopil, že bez projektu nelze správně navrhnout a instalovat hromosvod, což může vést k nefunkční nebo nebezpečné instalaci.

Legálnost a odpovědnost:
Neuvědomuje si plně legální aspekty a odpovědnost, které jsou spojené s revizí bez projektu. Revizní technik, který by provedl revizi bez projektu, by riskoval ztrátu svého osvědčení.

Význam kvalitní instalace:
Jan podceňuje význam správně instalovaného hromosvodu a jeho roli v ochraně objektu a zdraví osob. Zdá se, že jeho hlavní motivací je splnění požadavku stavebního úřadu spíše než skutečná ochrana budovy.

Rizika spojená s neodbornou instalací:
Jan nedocenil rizika spojená s neodbornou instalací hromosvodu. Kvalitní hromosvod musí být navržen a instalován odborníky, což zahrnuje nejen montáž, ale i správné posouzení rizik a volbu vhodných ochranných opatření.

Historické a současné standardy ochrany:
Jan srovnává moderní požadavky na hromosvody s těmi z 50. let, aniž by chápal, že technologické a znalostní pokroky znamenají, že staré standardy již nemusí být dostatečné.

Kvita Ladislav:
Citace: Jan Šus.  25.06.2024, 07:31

90 % bytovek a paneláků má původní hromosvody z 50-80 let, pokud ho mění nebo opravují tak co vidím tak v původním rozsahu (jen pokud mění typ střechy tak asi mají npvý projekt)

mohu vás ubezpečit, že tady v našem kraji se s tím vůbec nemažou. Pokrývači sundají starý hromosvod, shodí eternitové šablony, namontují plechovou střechu a ti samí pokrývači ten samý starý hromosvod namontují zpět. V "lepším" případě s novým materiálem, v horším případě i s původními chybami a závadami. A to, pěkně prosím, i na takových objektech, jako jsou školy a školky, budovy obecních úřadů a dalších podobných.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana