Musí být na nový hromosvod u nástavby budovy RD projekt?

<< < (4/7) > >>

Václav Třetí:
Citace: Jan Šus.  21.06.2024, 07:09

Ke starým hromosvodům se vyjadřovat nebudu, je to věc názoru - je to určitě menší riziko, než 100 let stará elektřina v RD...

...na bytovce máme hromosvod starej z roku 1952 a revize je OK

Ke starým hromosvodům se nevyjadřujte, protože o nich nic nevíte. Podle vás je to věc názoru, podle mne je základem rozdíl ve fyzikálně technických znalostech mezi dnešní dobou a před 70 a více léty.

Další rozdíl je v tom, co mají dnešní hromosvody chránit. váš "bezvadný"hromosvod z r. 1952 vyhovuje revizi . Teď je otázka zda je poctivě udělaná nebo ji RT napsal ze známosti při posezení u lahvinky vína. I když bude poctivá, tak je provedena podle požadavků k době vzniku. Co tehdá měl hromosvod chránit? Většinou pouze budovu, aby nevyhořela. Nevím, jak jste stár, ale tehdá nebyla ještě televize a ani v každém domě - bytě nebývalo rádio. Elektrospotřeb ičů bylo minimum, v celém bytě bylo několik zásuvek, typicky jedna ve větších místnostech. Nejdůležitější spotřebiče představovalo osvětlení. Ani ledničky nebyly všechny na elektriku, velice často byly plynové.

Teď si vypůjčím tak trochu příměr kol. Schwarze: Máte hromosvod z roku 1952 a je OK. Sežeňte si tedy také vůz Škoda Tudor (zhuba stejně starý typ vozu jako váš hromosvod),  dejte ho do pořádku, aby prošel STK nebo veteránskou atestací a jezděte s ním v běžném provozu. Uvidíte, jak se budete cítit bezpečně. Malý výkon motoru, pomalá akcelerace, málo účinné jednookruhové brzdy bez posilovače, řízení bez posilovače, moc to netopí, zato to větrá i v zimě, nekomfortní pérování, hluk ... No už se mi nechce ani pokračovat.

Takže jsem to pochopil tak, že když seženu revizáka který mě udělá revizi bez projektu, tak to tam nechám namontovat kýmkoli, i když to nebude možná funkční na 100 %? Jen aby tam byl kvůli stavebnímu úřadu (kolaudaci),    když ho nepožadovali na začátku stavby ani hasiči.

Dětinský podvod.

opatovice64:
Citace: Miroslav Minařík  20.06.2024, 09:54

Ona se dá udělat revize hromosvodu bez projektu?

V Čechách zcela běžná praxe.

Jan Franěk:
Citace: Václav Třetí  21.06.2024, 21:56

...
Dětinský podvod.

NEjvtipnější na tom je, že vlastně podvádí jen sám sebe a nemá s tím problém  (drinks) Ještě se považuje za hrdinu, že obejde systém kontroly  (zle) díky podvodníkům

Miroslav Minařík:
Citace: opatovice64  21.06.2024, 22:03

V Čechách zcela běžná praxe.

Samozřejmě vím, nejsem z jiné planety. Byla to řečnická otázka, protože se ledacos změnilo a prozatím jsem ještě nepotkal revizního technika dobrovolně v roli bílého koně. Přitom je to stále stejný princip přenášení odpovědnosti, že?

Jan Palička:

Takže jsem to pochopil tak, že když seženu revizáka který mě udělá reizi bez projektu, tak to tam nechám namontovat kýmokoli, i když to nebude možná funkční na 100 %? Jen aby tam byl kvůli stavebnímu úřadu (kolaudaci),    když ho nepožadovali na začátku stavby ani hasiči.

A já blb myslel, že člověk si zřizuje funkční hromosvod jako ochranu svého majetku před přírodním živlem. A že proto chce, aby ten hromosvod byl nejlepší, na jaký finančně  dosáhne. Aby ten majetek nemusel pořizovat znovu.
A ono je to jen kvůli úřadu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana