Musí být na nový hromosvod u nástavby budovy RD projekt?

<< < (3/7) > >>

Milan Hudec:
Tak ona ani nová vyhláška ke SZ je ohledně hromosvodů poněkud liknavá.....
Asi stát nemá zájem o povinou ochranu, ano lze sestrojit pravní konstrukci, ale.....

František Šohajda:
Také tochu mě nehrají termíny revizí...elekt riky versus hromosvody
Kanceláře jsou 5 let, a hromosvod na kancelářích 4 roky?? :(
Většinou se to dělalo dříve v jednom termínu.
Když už,tak je to zajímavé!

Jiří Schwarz:
Citace: Jan Palička  21.06.2024, 09:13

Podle mně je jeden problém v tom, že 99,9 procent lidí považuje hromovod za vyhozené peníze.
...
Asi by to chtělo nějakou osvětu. Jenže kde, aby to lidi četli.......

Setkal jsem se s úplným opakem - zástupce firmy, která kromě elektromontáží nabízí i instalace hromosvodů, si dovolil vypustit z huby "perlu" ve smyslu "...když do objektu uhodí blesk, ani hromosvod to nezachrání..."
Proti čemu by podle něj ten hromosvod měl chránit? Proti kroupám? Nebo proti náletu sarančat?

Jan Hájek:
Citace: Jan Palička  21.06.2024, 09:13

Asi by to chtělo nějakou osvětu. Jenže kde, aby to lidi četli.......

Je zajímavé, že čím méně se o blesku mezi lidmi mluví, tím více se dozvídám o škodách které blesk napáchal. Zrovna včera jsem mluvil s jedním předsedou SVJ, který se ptal na provedení hromosvodu. Informoval jsem ho, že mu pomůžu pouze s izolovanou variantou a popsal jsem mu důvody, proč by to pro ně mělo být výhodnější a vše jsem zakončil s výčtem typický škod po zásahu bleskem ke kterým dochází, pokud je objekt špatně chráněn, tedy odpálené elektroniky výtahů, poškozeno vše připojené na rozvody STA…. V tom mne přerušil a doplnil ještě kompletní ovládání plynové kotelny a řekl, že nemusím pokračovat, že právě z tohoto důvodu volal. Po mnoha dnech papírování a komunikace s pojišťovnou dostali uhrazeno 300 000 z dvoumilionové škody.  Je radost pracovat s někým, kdo má takovéto zkušenosti.

Jan Franěk:
Citace: Jiří Schwarz  21.06.2024, 14:38

Setkal jsem se s úplným opakem - zástupce firmy, která kromě elektromontáží nabízí i instalace hromosvodů, si dovolil vypustit z huby "perlu" ve smyslu "...když do objektu uhodí blesk, ani hromosvod to nezachrání..."
Proti čemu by podle něj ten hromosvod měl chránit? Proti kroupám? Nebo proti náletu sarančat?

A to je přesně ono. Předpokládám že jde o firmu která dělá už 30 let hromosvody a ještě nikdo si nestěžoval. Jistě jen bez projektu a jejich RT se jim pod to podepíše. Takové firmy najdeme po celé republice. Samozřejmě jejich "hra na ochranu" pak znamená že hromosvod nechrání objekt dostatečně, nebo může být dokonce pro ten objekt rizikem. Nebylo by to poprvé  co jsem se s tím potkal. Nechá se doložit mnoho fotek takových prasečin bez projektu s kladnou výchozí revizní zprávou. Bohužel i takové kolegy máme mezi sebou.

Citace: Jan Šus.  21.06.2024, 07:09

Takže jsem to pochopil tak, že když seženu revizáka který mě udělá reizi bez projektu, tak to tam nechám namontovat kýmokoli, i když to nebude možná funkční na 100 %? ....

Jo, řeklo to o vás docela dost

Citace: Jan Šus.  21.06.2024, 07:09

.....na bytovce máme hromosvod starej z roku 1952, a revize je OK)

Revize je posouzení stavu k roku vzniku VTZ (vyhrazené technické zařízení) . I když z našeho pohledu to není už dostačující ochranou, může to dle platných norem z doby vzniku hromosvodu, být i OK. Nicméně moc tomu nevěřím, protože se jistě na domě změnilo mnoho a nikdo neprovedl nové posouzení této ochrany (analýza rizik) Jednoznačně chyba SVJ, družstva nebo jiného vlastníka objektu. Jednou se to bohužel může vymstít

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana