Jaká je správná lhůta pro pravidelnou revizi venkovního osvětlení?
Dominik Rafaj:
Měl bych řešit pravidelnou revizi venkovního osvětlení v oploceném sportovním areálu, umístěném na sloupech.
V minulosti u tohoto osvětlení byly pravidelné revize prováděny v ročním anebo čtyřletém intervalu, každý revizní technik měl na to jiný pohled.
Dle ČSN 33 2000-7-714 ed.2 2012 se určuje vnější vliv AD3 a podle ČSN 33 1500 Z3 2004 k tomuto vlivu vychází periodika 1 rok.
Dle ČSN 33 2000-6 ed.2 2017 je doporučena lhůta pro venkovní osvětlení (oddíl 714) 4 roky.
Můžete mi prosím poradit, který pohled správný, zda by se mělo počítat s 1 rokem či se 4 roky?
Jiří Schwarz:
Termín (periodu) revize by neměl určovat revizní technik, ale provozovatel takového zařízení (rozvodu) by měl mít odborného zástupce elektro, který posoudí (nebo si přizve další a vytvoří komisi) rizika a podle toho si revizi objedná
Jak staré je to osvětlení, dá se dohledat nějaké doporučení nebo pokyn od výrobce?
Dominik Rafaj:
Žádnou průvodní ani provozní dokumentaci jsem od provozovatele nedostal, zatím ještě hledám v šanonech kde by to snad údajně mohlo být.
Protokol o určení vnějších vlivů taky není, toto je poznamenáno v předchozí pravidelné revizi z roku 2023, tam je i doporučena lhůta pro příští pravidelnou revizi na 1 rok.
Výchozí revize je z roku 2015, to jsem vyčetl z předchozí revize.
Už jsem provozovatele informoval, že pokud se nic nenajde, tak se prvně bude muset chybějící dokumentace doplnit.
Za dobu provozu tohoto zařízení bylo uděláno několik pravidelných revizí však s rozlišnými lhůtami.
Podle toho co píšete, tak by to mělo být určeno v protokolu vnějších vlivů?
Jedná se o sportoviště, kde se pohybují jen laici a převážně děti a dorost. Jakou lhůtu by jste dle Vaších zkušeností doporučil?
Pavel Horský:
Tak především potřebujete PD, která musí obsahovat i zde již zmiňovaný protokol určení VV. Pokud tyto podklady pro revizi nemáte, jde o závadu kódu C1 a tudíž "Elektrická instalace NENÍ z hlediska bezpečnosti schopna provozu" (ČSN 33 2000-6 ed.2, změna Z2).
Vliv AD3 je sice roven (byl roven) jednomu roku, nicméně by muselo jít o jen trvalý, což déšť není a proto se může lhůta prodloužit na uvedené 4 roky.
Vy ale začněte u PD. Bez ní doporučuji odchod o dům dál.
Miroš Jan:
Jště lepší, než ČSN, použít zákon č. 250/2021 Sb., §20, odstavec 3, písmeno c.
Neb ČSN je nezávazná, kdežto zákon je obecně závazná právní norma. O0
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana