Jaké má suchý transformátor nevýhody proti olejovému?

<< < (2/2)

Jan Bocek:
Citace: Václav Třetí  07.06.2024, 13:41

Já bych hovořil spíše o výhodách.

Jako projektant a investor bych jiné, než suché trafo nenavrhoval.
Těmto trafům můžeme dat staré logo, které měl první výrobce traf v Evropě, firma Klockner-Moeller:

Zabuduj a zapomeň.

Jako provozovatel mnoha olejových traf, jsem hodně zasoboval laboratoře s odebraným olejem na  zkoušky vzorků. Velké trafa vyžadují olejové hospodářství. Dále úniky oleje a čištění olejových jímek.....

A investičně stavba pro olejové trafo značně převyšuje tu "vyšší cenu",  které může byt vždy realativní. Již v 60. létech se dávalo přednost suchým transformátorů m. Provozovali jsme stovky suchých transformátorů a poruchovost byla nízká. Spíše poruchy vznikaly vnějšími vlivy...trafa byly ale v uzavřených prostorách, ne ve venkovním prostředí.

Pavel Mužík_:
Je pravda, že jak hlučnost, tak ztráty jsou o něco větší (ale u kvalitního nijak radikálně, jak tu uvádí jeden kolega). Vyšší je také cena.  Ale výhod je celá řada - ekologie (nejenom při provozu, ale i při likvidaci),  nehořlavost, bezúdržbový provoz. Přepínání odboček je dle mého názoru u suchého zalévného naopak jednodušší, než u olejového trafa - není tu žádný mechanizmus, který může mít poruchu. Co je třeba si ohlídat, to je konstrukce vn vinutí. Správnou konstrukci mají vinutí z hliníkových pásků. Dobrá je také konstrukce, kterou používá ABB. Setkal jsem se ale s obyčejným vinutím z kruhového drátu, jen tak zalitým do pryskyřice. Při atmosfárickém přepětí to vybouchlo, jako kdyby ve vinutí expolodoval granát.
Ale jak je uvedeno u předchozích přispěvatelů - jen pro vnitřní instalaci.
V případě potřeby lze u suchého trafa relativně snadno zvýšit výkon pomocným chlazením (až cca o 30%). Samozřejmě ale už s určitými nevýhodami - motor má spotřebu, kanály vinutí se mohou více zanášet prachem....

Jan Bocek:
Citace: Pavel Mužík_  08.06.2024, 12:50

V případě potřeby lze u suchého trafa relativně snadno zvýšit výkon pomocným chlazením (až cca o 30%). Samozřejmě ale už s určitými nevýhodami - motor má spotřebu, kanály vinutí se mohou více zanášet prachem....

Viděl jsem v mnohých firmách, kdy bylo řešení chlazení traf pomocí vzduchotechnik y. Obvykle při revizi byl ale žalostný stav údržby této VT. Vyžaduje to pravidelnou výměnu filtru a čištění, neboli nemale nároky na údržbu....obča s někteří odpovědní pracovnící neměli ani tušení, že tam mají vzduchotechnik u a nějaké filtry.

Ideální stav je bez přidávného ochlazování s přírozenou výměnou teplého vzduchu. Prostě využívání komínového efektu, ale i tato cesta vyžaduje pravidelné čištění.

František Šohajda:
Ještě bych podotkl, že u nových olejových traf, je výhoda hermetické uzavření a málo oleje který vydrží desítky /hodně desítek/ roků bez výměny! (poklona)

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana