Dáte svůj tip na fotovoltaické šmejdy?

<< < (3/9) > >>

Mařík Pavel:
Tady se to ale rozjíždí  O0

Fotovoltaickýc h šmejdů je na trhu mnoho, přitom v době internetu není problém si dohledat recenze. Kdo dělá dobře, není chválen a o zbytku se dočteme, nebo dozvíme od kolegů z branže.

Co se týče ceny, stačí přece kalkulačka, pár informací a špetka selského rozumu. A práci přece není problém zkontrolovat i laicky, oproti projektu. Můj názor na dotace je, že bych je prostě zrušil, nakonec to zaplatíme všichni a mají z toho jen ti "šmejdi".

Malá poznámka k tepelným čerpadlům a teplotnímu spádu. Dnes jsou na trhu i čerpadla, která mají výstupní teplotu až 75°C, pokud se starý topný systém dobře vyčistí, a dají se do kupy kohouty, chodí to jak víno i na nezatepleném starém domě. Vlastní zkušenost, a pro srovnání, bez práce a s teplem po celý den aktuální roční úspora oproti uhlí cca 15000Kč jen na topení, bez TUV.   

Juraj Rojko:
Citace: František Šohajda  31.05.2024, 08:44

Jednak je otázka, co napání FVE v době výpadku distribuce....
Zejména spotřebiče s motory a podobné věci lze stěží malou FVE rozpohybovat! (dance)
Ale i odporové spotřebiče potřebují velký příkon.

Loni v létě jsem před PPP FVE provozoval 3 měsíce v podstatě ostrovně a napájený z ní byl celý dům kromě TČ. Na síť jsem musel přepnout kvůli vybití baterie asi 2x a přetížit se to povedlo až při současném zapnutí pračky, sušičky myčky, trouby a varné desky. Řekl bych, že výpadek sítě se s tím dá přežít opravdu dobře.

Jan Palička:
Trochu se obávám, že nastíněný problém je poněkud neřešitelný:

1/ stát se přihlásil k "Zelené dohodě pro Evropu",   která určuje, že do roku 2050 bude ve státech EU dosaženo tzv. klimatické neutrality. Ve stavebním odvětví je cílem 49% obnovitelné energie do roku 2030, přičemž využití solární energie se má v porovnání se současným stavem cca zdvojnásobit (koho to zajímá, zde je odkaz https://www.europarl.europa.eu/factsheets/cs/sheet/70/renewable-energy).  Na financování toho cíle státům částečně plynou prostředky z fondů EU, které se musí vyčerpat cíleně.

2/ co z toho vyplývá - stát potřebuje uvádět do provozu stále nové a nové OZE. Dotace, které jsou investorům vypláceny, nejsou prostředky ze státního rozpočtu, ale "spadlé" z klimatických fondů EU. Stát je "hodnocen" podle množství nově zprovozněných kapacit a množství vyčerpaných peněz. To, zda je FVE bezpečná, kvalitní, levná a smyslupĺná mezi kriterii plnění Zelené dohody není.

3/ jestli je nějaký program nastaven tak, že z celkové investice zaplatím pouze nějaký podíl a zbytek uhradí zhotoviteli někdo jiný, 99,9% investorů ten zbytek nezajímá, pro ně je investicí pouze výše toho podílu. Že se na to pak naváže spousta subjektů, jejichž jediným cílem je získání toho zbytku ve svůj prospěch, je pochopitelné.

A teď si srovnejme: stát se zavázal uvádět do provozu nové OZE, stát na realizaci "nafasuje" peníze v účelových fondech EU, které musí utratit jen a jen za rozvoj OZE, takže je utrácí, což investora nezajímá, protože jeho peníze to nejsou. Pokud by stát podmiňoval vyplacení dotací jakousi hloubkovou kontrolou efektivnosti FVE nebo revizí od jím schválených "inspektorů",  nevyčerpá fondy a bude se mu blbě vykazovat plnění programu rozvoje OZE.

Myslím, že závěr si každý udělá sám.

Jaromír Táborský:
Asi dodavatelům FVE teče do bot. Prudí a prudí. Za pár týdnů mi volali asi tři nadháněči a jeden dokonce i osobně! Jak si chcete takového dodavatele vybírat? Podle toho jaké slevy a dotace slibují? Připadá mi to, že Fve šmejdi (a že jich přibývá) mají hodně nakoupeno skladem a neví, co s tím. Ten člověk, co se objevil osobně byl podroben malému znalostnímu testu technické realizace Fve. V podstatě měl naučené fráze a nic víc. Asi měl za úkol někoho nahnat a na další informace byl někdo jiný ale pokud takový člověk něco naslibuje, pak by to měl někdo splnit. Jak rozlišit dobrého a špatného dodavatele Fve? podle referencí sousedů? To asi ne. Tím, že je takový dodavatel v nějaké asociaci Fve? Hmmm... Jak to vidíte?

Za pár roků shodíme střechu a na nové budeme chtít také Fve a sám nevím od koho!  :(

Martin sediiik:
Než se kdokoliv pustí do realizace fotovoltaiky, je nutné vše promyslet a zejména dobře spočítat.

Mám starší rodinný dům s novým tepelným čerpadlem. Pokud budu uvažovat několika solárních panelech, jednom střídači a pár věcí na ovládání, vypadá to sice jednoduše, ale slibovaná návratnost několik let se prostě nemůže konat. Největší spotřebu mám totiž v zimě, kdž běží tepelné čerpadlo naplno a soláry svítí nejméně. Zachránila by to obří baterie, ale ta jen posune návratnost do nedohledna. Svým výpočtem jsem dospěl k přibližně 20leté návratnosti, ale to už bude střídač v křemíkovém nebi, takže další náklady...

Ale obecně to neodsuzuji: pro někoho to může být zajímavé řešení, jak peníze investovat.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana