Dáte svůj tip na fotovoltaické šmejdy?

(1/9) > >>

Jan Franěk:
Kde končí sliby a začínají problémy s FVE?
    Když si starší pár pořídil fotovoltaickou elektrárnu na základě slibů obchodníka, netušil, jaké problémy je čekají. Po výpadku elektřiny v obci zjistili, že jejich investice nefunguje tak, jak očekávali. Co způsobilo, že jejich FVE nebyla schopna napájet dům během výpadku? A jak to, že očekávaná návratnost investice je nyní v nedohlednu? Odhalte, jak stará elektroinstala ce a nedostatečná komunikace s dodavatelem vedly k situaci, kdy vysoké náklady a dlouhá doba návratnosti zpochybňují smysluplnost této investice.

Související ...
    ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
   Dáte svůj tip na fotovoltaické šmejdy?

Jiří Kantner:
Píšete že "Před instalací FVE je zásadní zkontrolovat stav elektroinstala ce v domě, zejména pokud je starší než 50 let"Jenže i instalace  stará 30let může mít problém protože  TN-C-S se v domech a bytech začala prosazovat až  tak někdy od půly 90. let.  A Všichni se snažili "spotřebovat staré zásoby 4 a 2 vodičivých CYKY kabelů bez N dokud to dle staré  normy šlo.
Není nic zvláštního, že porušením smluv a nerespektování m norem se dá docílit v krátké době značného finančního prospěchu. Ostatně proto to šmejdi dělají... Ono totiž předělat celou instalaci na TN-C-S a rekonstruovat starý hromosvod, dodělat odpovídající nový zemnič to jsou náklady o kterých nechce nikdo slyšet a mnohdy pak v porovnání s těmito náklady je částka získaná dotací směšná.
O peníze jde až v první řadě. A to ještě nikdo nepsal o tom ,  co všecko se dá pokazit při montáži panelů na střechu ze stavebního hlediska.

Kastner Lubomír:
Já jsem také naletěl na nekorektní firmu dodávající FVE. Já jsme si sice nechal dělat jen ohřev vody v bojleru, ale i s možností ohřívat bojler ze sítě pomocí HDO. Takže tam je navíc osazen i přepínač sítí. Ten v rámci "jednoduchosti a rychlosti" přišroubovali přímo na dřevěnou příčku. Konec zemnící tyče rozmlátili kladivem a připojili na ni přímo zeleno/žlutý kabel a ke všemu vše bez jakékoliv ochrany. V rozvaděčích měniče i přepinače sítí není ani jeden kabel označený a tím myslím ani  kabel ani jednotlivé žíly. V rámci "jednoduchosti, rychlosti a ceně úspor" všechny kabely a vodiče a tím myslím nejištěné vodiče DC a kabely AC a sdělovací kabely od teplotního čidla a připojení na PC síť vše vedeno v jedné liště apod. A korunu tomu vše dal pak "jejich revizák",  který když přijel změřil zásuvku v obýváku, která s tím ale nemá vůbec nic společného protože FVE je zapojena jen na ohřev bojleru a do revizní zprávy napsal že je vše v pořádku, bezpečné a provozuschopné . Přitom ta firma měla na netu velmi dobré reference a jejich prvotní vystupování bylo téměř ukázkové.

Emanuel Kocián:
Pokud FVE chtiví důchodci platí za elektřinu např. 2000 Kč za měsíc, tak nelze reálně příliš očekávat, že uspoří z toho víc než 50 %,  což dělá 12 tisícovek za rok. Takže pokud vysází na stůl 247 tisíc Kč, nebo kolik to bylo, tak je z logiky věci jasné, že návratnost pod 20 let nepůjde, a s takovou návratností to nemá smysl dělat, protože tak dlouho ta FVE nevydrží a pokud vydrží, stejně ji bude nutné aspoň část mnohem dříve obměnit, takže se návratnost natahuje do nekonečna.
Instalovat FVE do elektroinstala ce s TN-C je kapitola sama pro sebe a samotného by mě zajímalo, jaké že to firmy používají fígle, aby to šlo, když to podle mě nejde.
Ale je na to dotace, a to je důležitý, na něčem s dotací nelze přece prodělat. (poklona)
Pokud chtěj za každou cenu ušetřit, tak ať si koupí ten el. bojler od Aristona s tepelným čerpadlem, stojí jen cca 15 tisíc Kč a zaručeně ušetří a pokud ne, tak aspoň neutratí 10x tolik za nevratnou FVE.

Jan Franěk:
Pane Kocián, četl jste celý článek?

1 - šetřit chce každý, nejenom důchodci jsou po šetření chtiví. A ano, dotace to zlevňují natolik, že to je pro mnoho domácností velmi zajímavé. To se zpochybnit nedá. Já psal o případech kdy se investice nevrátí protože to v jejich případě není technicky možné. Nicméně vým o mnohem více domácnostech, kde se návratnost skutečně koná a dle provozu v prvním 1-3 letech, se může pohybovat od 5-14 let, což už smysl dává.
Osobně přiznávám že také chci šetřit a když mi prodejce poskytne lživé informace čímž mne uvede v omyl, jsem kvůli tomu špatný? To snad ne  (box)

2 - V těchto případech jsou důchodci podvedení prodejcem FVE (ale zdaleka se nejedná jen o důchodce) ,    protože těm nejde o dobro zákazníka, ale vlastní realizaci FVE, ze které prostě mají pořádnej vejvar. Prodejcům FVE je jedno jestli se vám investice vyplatí nebo ne. Důležité je že se vyplatí jim. TO je celý důvod vzniku tohoto článku. Nový způsob šmejdů jak z vás dostat rychle  peníze. NAšli si strach z rostoucích cen energií, přisáli se na dotační systém a hezky šmejdsky toho zneužívají. Důchodci jsou jen skupina lidí, kteří jsou v tomto nerovném boji s pravidelně  školenými prodejci ve velké nevýhodě. Nezaslouží si poplivat díky snaze šetřit, ale spíše pomoci, nejlépe přímo od státu. Udělal bych třeba po roce audit a pokud nebudou sedět čísla se slybem prodejce o úsporách a tedy i rozumné návratnosti, ať vrátí peníze a FVE si demontují (vím, je to naivní myšlenka)

3 - montáž FVE tam kde nemůžu v domácnosti využít výroby (rozvody TN-C - nemohu spotřebovat) a mám jen neustále plné baterky s tím že neprodávám do DS, případně prodávám jen za "nic" je podle mne prostě dotační podvod a podvod na zákazníka.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana