Jaky kabel zvolit pro čerpadlo 1.1kW, když je 230 metrů od jističů v RD?
Václav Třetí:
Já toto soustrojí pamatuji. Byla to klasická Sigma domácí vodárna z řady Darling. Čerpadlo s motorem na frémě a nad tím tlaková nádoba ve tvaru čočky. To byly stroje určené zejména pro chataře, kteří měli pouze 1F přípojku. Čerpadla byla menšího provedení ( 25SVA =1", u "dospělé" verse s 3F motorem bylo 32 SVA=5/4" a 0,75kW/stupeň). Jednostupňová čerpadla měla motor 0,55kW a dvoustupňová 1,1kW.
Motor byl klasický s pomocnou fází ovládanou odstředivým spínačem, ale kondenzátor tam nebyl třeba. Motor dělal o to větší proudový ráz při rozběhu, ale s překonáním rozběhu čerpadla problém neměl, pokud nebyla nějaká šílená impedance sítě.
P.S. Pamatuji také situace, že ještě v 80. létech byly hlavní jističe na chatu v některých oblastech IJV 6A, tam se tato vodárna použít nedala, to stačilo s bídou na osvětlení a televizi.
P.P.S. Motory čerpadel Sigma měly 1440 n/min pokud se jednalo o SVA-čka, pak ještě v Sigmě dělávali turbínková čerpadla, tam bylo řeba 2800 n/min.
Václav Třetí:
Když jsem psal předchozí příspěvek, tak jsem si neuvědomil rozdíl mezi čerpadly 20SVA a 25SVA. Typ 20SVA je nejmenší z této řady. Jedná se o čerpadélko s připojením 3/4" a to má menší potřebný výkon motoru, k 1° se dává 0,37kW, ke 2° patří 0,75kW a pro 3° musí být 1,1kW. Také s tímto malým provedením čerpadla existovaly domácí vodárny, vypadaly téměř stejně, jen se lišily menším objemem tlakové nádoby.
Čerpadla se podle velikosti liší minutovým průtokem, 20 SVA dává 20l/min. (0,37kW), 25 SVA 48l/min. (0,55kW) a 32SVA 70l/min (0,75kW). Tomu odpovídají potřebné výkony motorů na 1° čerpadla - uvedeno v závorkách.
Ještě poznámka k 1F asynchronním elektromotorům . Motory působí mohutněji než provedení 3F, mají jiné provedení statorového jádra a jsou ve směru osy delší, mají prodlouženou hřídel a samozřejmě i tělo statoru, protože je tam umístěn odstředivý spínač vinutí pomocné fáze.
Jiří Kantner:
Jednu 32SVA v provedení monoblok dosud provozuju. Když jsou tyhle čerpadla trvale v provozu, jsou spolehlivá jak slunce.
Šlo mi hlavně o to s jakým motorem byly kompletovány. Pamatoval jsem si totiž, že ten jedofázový motor bez kondenzátoru byl rozměrově podobný 3F 1,5kW
Václav Třetí:
Také mám tato čerpadla v provozu, jedno doma, druhé na chalupě, třetí používám jako zdroj vody pro zalévání. To nejstarší je z roku 1955, prvně bylo opravováno po 15 létech provozu (1970)- prasklo sací čelo a byla vyměněna hřídel. Po dalších 14 létech (1984) byla modernizována celá vodárna, čerpadlo přestavěno na 2°, vyměněn tlakový spínač, vyměněn motor za 1,5kW a přestavěn pojistný ventil tlakové nádoby - potřebovali jsme zvýšit provozní tlak v objektu. V roce 1999 vyměněna hřídel za nerezovou, byla již vydřená a narezavělá, vydírala ucpávku, od té doby dodnes pracuje. To jsou dosud všechny zásadní opravy. Jinak v intervalu 2 až 5 let bývá třeba udělat výměna ucpávky a podle potřeby se vyměňuje pružná vložka hřídelové spojky silonová nebo gumotextilní, podle toho, která je použita.
Na chalupě jsem čerpadlo po 31 létech běžného provozu bez zásadních oprav vyměnil za nové. Koupil jsem modernizovanou verzi s mechanickou ucpávkou. Vadilo mi mokro vznikající od ucpávky s lojovou šňůrou, vodárna je umístěna v technické místnosti uprostřed objektu, sice má podlahu s vpustí, ale jsou tam umístěna další zařízení, která je lepší nevystavovat vlhkosti.
Čerpadla Sigma skutečně vydrží mnoho, limitující bývá ochrana před mrazem a čerpadla , která se používají sezonně je třeba demontovat, vylít a nechat vykapat. Při znovuzprovozňo vání je třeba hřídel rozhýbat ručně, pomocí hasáku, aby nedošlo k rozlámání oběžných kol. Čerpadla se opotřebovávají zejména na hřídeli, pokud je ocelová v kombinaci s lojovou šňůrou. Ve studni nesmí být sací koš umístěn příliš u dna, aby nedocházelo k nasávání písku, který pak obrušuje oběžná kola i stěny článků a čerpadlo pak nedává dostatečný tlak.
Mám tato čerpadla u několika zákazníků a jejich provoz je také bez potíží.
Rozdíl mezi provedením soustrojí na frémě nebo jako monoblok je minimální a životnost neovlivňuje.
Marian Hanzalík:
Čerpadlá Sigma su technicky velmi kvalitné. Akurat to neni pristup jak sa veci dnes konstruuju. Mnoho výrobných operácií, ktoré musia robit ludia co pri práci používajú rozum, to sa dnes nenosí. Prináša to problémy s cenou.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana