Jaký je rozdíl ve vinutí motoru čerpadla 3x230V a 3x400V?
Pavel Kalenda:
Citace: Kastner Lubomír 12.04.2024, 00:45
Ochranu před účinky blesku je potřeba řešit standartními prostředky - zemněním a ochranou proti blesku.
určitě, jen mě mate jedna věc - standardně se blesk dostane do rozvodu "horem" když to tak blbě řeknu a tam jsou na tuto možnost nachystané ochrany. když ale přepětí pujde "zdola" od vody ve vrtu tak má otevřenou cestu do domu, svodičům a ochranám se vyhne, nebo to je jinak?
Otakar Dosbaba:
Napovím: Je třeba mít neustále na paměti, že přepěťová ochrana chrání tím, že propojí v daném okamžiku vše v nejbližším okolí připojené na přibližně stejný potenciál. Kabel k čerpadlu je tedy z hlediska vedení bleskového proudu směrem od studny přívodním kabelem a tak by měl být rovněž i u výstupu měniče (v objektu) opatřen svodiči.
Jan Hájek:
Citace: Pavel Kalenda 12.04.2024, 09:29
určitě, jen mě mate jedna věc - standardně se blesk dostane do rozvodu "horem"
Už jsem se s tím několikrát setkal, za mne bych doporučil k zavěšení čerpadla do vrtu použit nerez lanko spojené s uzemněním objektu. A samozřejmě přepěťové ochrany co nejblíže zařízení, třeba DEHNshield.
Martin Kurka:
Citace: Pavel Kalenda 11.04.2024, 21:23
... co se samotného měniče týká, mám tu zkušenost že mi jiný měnič 3x400V odešel i jen kvůli kolísání napětí v síti (vesnice, kde občas spadne vedení), což jsem nakonec řešil reklamací a předřazením UPS.
Nooo...
...je potom nějaká cesta, jak byste doporučili chránit měnič před přepětím z blesku, který by např někde v okolí sjel do země? (jsme na samotě, bál bych se, že si vrt hluboký 30m stáhne napětí přes rozmáčené louky kolem k sobě..)
Naopak, zejména jestli je 30m vrt částečně pažený, pak je to nejlepší uzemnění široko daleko. Takže nebude problém v tom, že by na vás z vrtu vyskočil blesk posbíraný po loukách, nebo přepětí, ale že uzemnění elektrovodné soustavy domu spojené s uzemněním hromosvodu nebude tak dokonalé jako uzemnění čerpadla ve vrtu. Tudíž v případě úderu blesku do domu, nebo do přívodu domu poteče do vrtu část bleskového proudu a na přívodu k čerpadlu se vytvoří nemalý úbytek napětí. Tudíž by na každém konci kabelu k vrtu měla být přepěťová ochrana, jedna na patě domu bude chránit dům a měnič a druhá u vrtu samotné čerpadlo. A on zemnicí pásek přiložený do výkopu kabelu a správně spojený také pomůže výrazně snížit riziko rozdílového napětí
tak asi tedy budu potpávat 3x400V :) čerpadla používají taky právě s frekvenčními měniči, takže potom by ta varianta měniče, který má výstup 3x230V pro čerpadlo s napájením 3x230V asi dávala smysl, možná to tak prodejce myslel. výkonově to tedy bude stejné, že? .
.
Ne smysl by dávala varianta měniče s výstupem 3x230V ale napájeného 1x230V. To znamená jednofázově napájený měnič, který je proti trojfázově napájenému měniči výrazně levnější. A jeho oprava je také levnější stejně jako jeho filtr, vstupní tlumivka a přepěťová ochrana.
Ovšem nevýhoda jednofázově napájeného měniče jev tom, že když se vám porouchá trojfázově napájený měnič a čerpadlo přežije, můžete čerpat při napájení čerpadla pro 3x400V při jeho přímém přepojení na síť, kdežto u jednofázově napájeného měniče a čerpadla na 3x230V bez měniče čerpat nebudete vůbec.
Výkonově na čerpadle to bude stejné, ale z hlediska napájení měniče nikoliv. Trojfázově napájený měnič 1,5kW si z každé fáze vezme přes 500W, kdežto jednofázově napájený si vezme z jediné fáze přes 1500W. Z hlediska rozfázování spotřebičů v domě může být výhodnější jeden nebo druhý typ měniče
Milan Hudec:
Čerpadlo ve vrtu pokud možno v TT, když si člověk změří hodnotu proudu v PE jeho přívodu je překvapen, jak supluje PEN distribuce, obzvlášť v případech, kdy je stavení "na konci světa" a bez svého super zemnění.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana