Musíme použít N vodič v prostředí s vnějšími vlivy BE2N1/BE2N2?

<< < (5/8) > >>

Radim Strycharski:
Citace: Karel Bělohlávek  06.04.2024, 09:39

Celá norma vycházela z pojetí starší ČSN 34 1010, kde se všechny vodiče v ochraně nulováním označovaly jako nulovací bez ohledu na to, jestli měly pracovní funkci nebo nikoliv.

Ano, a to bych vnímal jako velký nedostatek ČSN 341010. Nerozlišování vodičů PE a PEN totiž v sobě skrývá problém odpovědnosti pro montéra, který odpojuje takový čistokrevný vodič PE. Takový vodič vždycky může fungovat jako náhodný PEN díky skryté poruše jinde a pak není nijak rozlišena odpovědnost montéra, protože PEN jako PEN. Toho montéra by klidně mohli na základě normy popotahovat za to, že odpojil PEN a způsobil tím něčí úraz v sousední instalaci. Proto vítám probuzení v roce 1996, narovnání tohoto starého nedostatku a předpis o označování PEN modrým koncem.

Citace: Karel Bělohlávek  06.04.2024, 09:39

To asi tedy používáme každý jiné normy, viz ČSN 33 2000-1 ed. 2, čl. 312.2.1, Obrázek 31C1.

Přiznám se, že nevím, co je na obrázku 31C1 hodného poukazu v souvislosti s touto problematikou.  :(

Karel Bělohlávek:
Citace: Jan Franěk  06.04.2024, 10:06

Zde nesouhlasím. Pokud již došlo k rozdělení PEN na PE a N,  nemůže jít o síť TN-C i když není použit vodič N

Ano, máte pravdu. Vždy je to vztaženo k síti, ke které se to zařízení připojuje. Jelikož jsme řešili PEN, tak jsem nějak automaticky předpokládal, že se to zařízení připojuje ještě před tou separací.

Citace: Radim Strycharski  06.04.2024, 14:51

Přiznám se, že nevím, co je na obrázku 31C1 hodného poukazu v souvislosti s touto problematikou.  :(

To byla pouze reakce na tvrzení, že když budeme mít jen 3L+PE, nemůže to být už nikdy TN-C, protože ten ochranný vodič nemá pracovní funkci. V tom schématu je znázorněna právě tato situace a jedná se stále o síť TN-C.

Oldřich Morávek:
A teď trošku rebelská myšlenka:
Jako třetí osoba, přijdu za rok za dva k takovému rozvaděči. Co najdu?
3x fázi a žz vodič.
Jak k tomu budu přistupovat?
Jako k síti TN-C

Tedy moje otázka zní: jak zajistíte, že všichni co přijdou po vás, budou vědět, že se jedná o síť TN-C-S bez N vodiče?
A tím pádem použijí i správná ochranná opatření v síti TN.

Radim Strycharski:
Citace: Oldřich Morávek  08.04.2024, 19:35

Tedy moje otázka zní: jak zajistíte, že všichni co přijdou po vás, budou vědět, že se jedná o síť TN-C-S bez N vodiče?
A tím pádem použijí i správná ochranná opatření v síti TN.

Druh sítě v rozvaděči se přece nezjišťuje pouhým pohledem do něj.  (norm)

František Šohajda:
Jsme elektrikáři??

Citace

Rozvaděč bez N vodiče není nikdy TN-C-S!! (box)
Alepoň musí být ukončen v něm. Pokud není dál používán!

To samé jako obvod pro světlo ,  světlo II. tř i tam musí mít vodič PE ukončen v něm!

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana