Je souběžné připojení na distribuci i FVE v jednom domě možné?
Marek_Marek:
Je možné mít v domě okruh napájený z distribuční sítě, ikdyž je zbytek domu připojený na FVE?
Jde mi o to, že mám z domovního rozvaděče připojenou kutilskou dílnu, kde jsou 3F stroje s velkým příkonem, který FVE samozdřejmě nezvládá.
Údajně není problém mít tuto přípojku na DS, ikdyž FVE má s DS společný N vodič.
FVE je ostrovní, takže pro přepnutí na distribuci je nutné ručně přepnout přepínač v domovním rozvaděči, což je pro práci značně nepohodlné.
Jiří Schwarz:
Samozřejmě že to jde, ale musí to být provedeno korektně.
V podobných případech je dobré najít firmu, co se montáží FVE zabývá a má nějakého projektanta, který na místě posoudí některé detaily a doporučí jak jednat s dodavatelem energie
Marek_Marek:
(poklona) za reakci.
Najít někoho ochotného, kdo bude řešit nedotační FVE je zázrak a upřímě jsem to po několika měsících vzdal a stavím jí svépomocně. Nechci dotace, nechci být připojený na distribuci. Pracuji ve slaboproudu, klasický silnoproud už více jak 25 let nedělám, ale nouze mě donutila.
U té dílny jsem znejistěl, protože půlka lidí vám řekne, že se N musí přepínat a půlka, že je to blbost.
Jiří Schwarz:
Ono to přepínání N je takové čistější řešení.
Hlavně je třeba mít to správně ošetřené tak, aby se od vás nemohlo nic dostat zpět, pokud je rozvod energetiků ve vypnutém stavu.
A tam právě při tom propojeném N pokud by měl u vás krajní (fázový) vodič svod na zem (může se např. něco prorazit právě při nějakém přepínání, vypínání), tak když bude někdo pracovat na rozvodu v ulici a rozpojí komplet kabel, mohl by se mu na ochranný vodič PEN dostat nebezpečné napětí
Jednak střídače "umí" testovat přítomnost napájecí sítě a pokud vyhodnotí její vypnutím odpojí se. Ale nemusí to umět střídač primárně určený pro ostrovní síť.
Měla by být možnost odpojení střídače od "veřejné sítě" pomocí signálu HDO
Václav Třetí:
Na starých záskokových zdrojích s dieselagregáte m se N nepřepínalo (protože to ani nešlo, byl to PEN), ale vyžadovalo se vlastní přizemnění - ovšem s nějakými a při revizích kontrolovanými parametry.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana