Lze v souladu s normou za PCH instalovat 3 - 4 jističe pro světelné přívody?
Karel Bělohlávek:
Citace: Jiří Schwarz 03.03.2024, 22:59
Já s tou formulací mám tak trochu problém.
Já v tom nevidím jasný požadavek na proudový chránič pro všechna světla.
Jeden chránič na světla v koupelně, to je bez debat, další chránič pro světla v přístřešku nebo v pergole (venku), ale opravdu i na světlo v běžných obytných místnostech?
Ten čl. 5.2.9 v původním znění také nestanovuje povinnost použití doplňkové ochrany proudovým chráničem, ale pouze ty samostatné přístroje, pokud jsou RCD u světelných obvodů z nějakého důvodu použity.
Je to v podstatě modifikovaný požadavek z čl. 718.559.101.1 ČSN 33 2000-7-718 pro objekty občanské výstavby a pracoviště, kde do trojky přibyly právě ty "prostory bytových domů".
Pamatuji si, že bylo na seminářích po r. 2014 uváděno (mimochodem zpracovatelem normy ČSN 33 2130 ed. 3), že se v tomto případě jedná pouze o společné prostory bytových domů. V té tobě tam myslím dotyčný lektor přednášel s panem Hlavatým, který tento výklad uvádí dosud.
Povinnost chráničů pro světelné okruhy v domácnostech byla do čl. 5.2.9 zavedena až změnou r. 2018 v souvislosti s novými požadavky 4-41 ed. 3 a od té doby se tvrdí, že se ten článek o samostatných přístrojích samozřejmě vztahuje i na vlastní bytové jednotky. Vznikají "právní rozbory", ve kterých se tvrdí, že se za bytový dům dle jakéhosi zákona považuje i rodinný dům apod.
Pavel Horský:
Citace: Jiří Schwarz 03.03.2024, 22:59
Já s tou formulací mám tak trochu problém.
Já v tom nevidím jasný požadavek na proudový chránič pro všechna světla.
Jeden chránič na světla v koupelně, to je bez debat, další chránič pro světla v přístřešku nebo v pergole (venku), ale opravdu i na světlo v běžných obytných místnostech?
Jirko, i vy všichni ostatní, neznáte změnu Z1 uvedené normy ČSN 33 2130 ed.3 - doplnění článku 5.2.9? Z uvedeného článku zcela jasně vyplívá, že musí být všechny světelné obvody pod RCD, nikoli však každý pod svým. Zde se pak při návrhu musí uvažovat o tom, zda nám např. v případě poruchy zhasne koupelna i chodba před koupelnou, což by mohlo znamenat úraz při pohybu v těchto prostorech s mokrými a namydlenými nohami. A tak by se dalo pokračovat.
Takže jako RT bych s tím problém měl.
Stále mě udivuje, že se pan Popelka stará jen o chrániče a nezmiňuje se, jak a za jakou cenu si obstará podklady pro onu revizi. Jako by před tím zavíral oči a říkal si, že to nějak dopadne.
Pavel Horský:
A kde je uvedena definice "prostorů bytového domu"? Nikde není napsáno, že se jedná o společné prostory bytových domů. Nebo je?
Pokud není, pak do prostorů bytových domů mohou spadat i byty, nebo ne?
Aleš Popelka:
Citace: Pavel Horský 04.03.2024, 12:31
Stále mě udivuje, že se pan Popelka stará jen o chrániče a nezmiňuje se, jak a za jakou cenu si obstará podklady pro onu revizi. Jako by před tím zavíral oči a říkal si, že to nějak dopadne.
Ano říkám si, že to nějak dopadne o:-) Ona situace je u mě ještě o něco složitější ale nejdříve jsem si chtěl objasnit jaké povinnosti ohledně PCH se na mě vztahují, když mi revizní technik říká povinnosti, které nejsou v souladu s normou. Tak teď vím, že se případně mám poohlédnout jinde stejně tak to bude s případným projektantem.
Jen k mé situaci. Rekonstrukce domu byla bez projektu vzhledem k tomu, že jsem nepotřeboval ohlášení ani stavební povolení. Realizoval jsem nyní přístavbu a jen pro tuto část musím mít revizi pro kolaudaci (ale v případě povolovacího procesu nikdo nezpracovával projekt elektro). Chci se domluvit s revizním technikem co bude pro aktuální revizi potřebovat, abychom udělali jen potřebnou část pro kolaudaci. Následně uvažuji, že bych provedl revizi celého domu, ale pouze z vlastní iniciativy. Tedy zde budu potřebovat znát informace ohledně toho co budu pro revizi potřebovat a snad mi to revizní technik sdělí. Chápu vás a pokud mi chcete poradit, tak se nebráním.
Pavel Horský:
Vážený pane Popelko, projektová dokumentace elektroinstala ce není vztažena jen k potřebě stavebního povolení. To je hojně rozšířený mýtus mezi laickou veřejností a ti co toto tvrdí zřejmě ani netuší, jak se mýlí.
Celý problém je na vysvětlení trošku složitější a mnohdy ho nechápou ani elektrikáři, kteří instalaci fyzicky provádějí.
Všeobecně platí, že i bytová elektroinstala ce patří v době jejího provádění mezi vyhrazená elektrická zařízení, která se pak bez provedení výchozí revize nesmí uvést do provozu. V případě úrazu el. proudem by zde vznikly problémy nedozírných následků, které by zcela jistě uživatele/provozovatele tohoto zařízení oblékli na několik let do teplákové soupravy. Toto si mnoho provozovatelů bytů a RD vůbec neuvědomuje, protože Franta v hospodě říkal.....
K tomu všemu tu ještě máme poměrně mladé nařízení vlády 190/2022 Sb., kde jsou v její příloze č.2 v části A uvedeny požadavky na podklady potřebné k provedení výše zmiňované výchozí revize.
Takže NENÍ pravda, že nepotřebujete a že jste nepotřeboval projektovou dokumentaci. Ta byla normativně potřeba vždy, jen se tak nějak díky neustálému obcházení norem ignorovala. Dnes je vše narovnáno v požadavcích vládního nařízení a tam se již jedná o poměrně vysoké pokuty, možná i odebrání oprávnění atd. atd. atd.
vám tu jde evidentně celou dobu především o peníze a tak vás svým příspěvkem jen upozorňuji na to, že je cena za nějakých pár proudových chráničů naprosto zanedbatelná oproti tomu, co budete muset vydat, abyste splnil mnou uvedené požadavky.
Ale třeba najdete mezi RT šílence, který to vše riskne, bude vše ignorovat a dobrovolně se za pár korun bude vystavovat obrovským problémům. Bláznů je všude dost.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana