|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #2 kdy: 28.02.2024, 16:24 » |
|
No pokud budete u RD jezdit s nákladními auty, buldozery a pod. tak určitě. Pokud ne, tak proč by jste tu"mechanickou" ochranou 10 kulatiny dělal?? Co tím chcete ochránit? Udělejte si názor sám dle selského rozumu .Ani nemusíte číst normy.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #3 kdy: 28.02.2024, 19:30 » |
|
Mechanická ochrana není proti NA a buldozerům, v případě zachycení těmito stroji dojde k poškození svodu téměř vždy. Mechanická ochrana má za úkol chránit před účinky bleskového proudu a doprovodnými jevy. Při plném úderu dojde k zahřátí a mnohdy také prohnutí svodu.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #4 kdy: 28.02.2024, 19:49 » |
|
Já to beru jako rozumný přístup, že v normě není striktně nařízené hyzdit si objekt nějakým vinglem... Je to na rozhodnutí provozovatele, uživatele jak posoudí rizika a jak moc bude svod chránit. S tím oteplením bych se až tak nebál, pokud tam nebude zkorodovaná svorka nebo jiný podobný problém. Jasně, že NA nebo podobná těžká technika to dokáže zničit celé. Pokud si k tomu někdo bude zamykat bicykl, postupně poškodí víc zeď než ten svod... Atd... ------ Hodně odbočím k ochraně jiného technického zařízení Na jednom nádraží byl sloupek s tzv. elektromagneti ckým zámkem. Jak se tam otáčely autobusy, několikrát sloupek se zámkem poškodili když na něj nacouvaly Od té doby, co je asi 30 cm od sloupu zabetonovaná pořádná traverza, se řidiči autobusů naučili couvat a otáčet trochu zodpovědněji
Takže vyhodnotit stav, rizika, a podle toho nastavit ochranná opatření nejen u svodu hromosvodu
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
|
|
« Odpověď #5 kdy: 28.02.2024, 23:05 » |
|
Nebo lze použít zaváděcí tyč, ta nemusí být chráněna úhelníkem.
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #6 kdy: 29.02.2024, 08:27 » |
|
Mechanická ochrana není proti NA a buldozerům, v případě zachycení těmito stroji dojde k poškození svodu téměř vždy. Mechanická ochrana má za úkol chránit před účinky bleskového proudu a doprovodnými jevy. Při plném úderu dojde k zahřátí a mnohdy také prohnutí svodu.
No, on ten drát se zas tak moc nezahřeje..... . Ochranný úhelník bych spíše viděl coby ochranu před vandaly a pod. Myslím pořádný silnostěnný profil, to co dnes prodávají je plíšek úplně na prd.
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #7 kdy: 29.02.2024, 09:07 » |
|
Mechanická ochrana má za úkol chránit před účinky bleskového proudu a doprovodnými jevy. Při plném úderu dojde k zahřátí a mnohdy také prohnutí svodu. Že by vodič po úderu blesku byl den rozžhaven do červena?? To není technicky ani fyzicky možné. Dnes u nových domů jsou zkušební svorky max 0,6m nad povrchem.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #9 kdy: 01.03.2024, 05:10 » |
|
No, on ten drát se zas tak moc nezahřeje..... . Ochranný úhelník bych spíše viděl coby ochranu před vandaly a pod. Myslím pořádný silnostěnný profil, to co dnes prodávají je plíšek úplně na prd.
Že by vodič po úderu blesku byl den rozžhaven do červena?? To není technicky ani fyzicky možné. Dnes u nových domů jsou zkušební svorky max 0,6m nad povrchem.
Já jsem zde již před delší dobou popisoval situaci, kdy jsem na vzdálenost zhruba 15m viděl zahřátí (odpařovala se voda, viditelné dilatační pohyby) vodiče FeZn průměr 8 mm na objektu, do jehož hromosvodu právě uhodilo.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #10 kdy: 01.03.2024, 07:28 » |
|
Já jsem zde již před delší dobou popisoval situaci, kdy jsem na vzdálenost zhruba 15m viděl zahřátí (odpařovala se voda, viditelné dilatační pohyby) vodiče FeZn průměr 8 mm na objektu, do jehož hromosvodu právě uhodilo.
Tomu rozumím... Ale pak se musí případně zahřát i ochrana svodu, která je nalepená na drátě. Je jedno jestli je to úhelník nebo trubka. A dilatační pohyby jsou stejně tak po celém úseku uchycení drátu . Tedy bych se nebál ochranu svodu nepoužít! Nemá jiné opodstatnění.
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #12 kdy: 01.03.2024, 12:48 » |
|
Asi půjdu proti proudu, ale osobně bych ochranu svodu použil. Sice na vlastní zahradě nehrozí úplně bagr nebo náklaďák, ale například děti rády tahají (nebo po tom lezou) za všechno čeho se dokáží chytit. U několika domů jsem kvůli tomu musel opravovat vytržené podpěry svodu. Doma mám použité trubky, které se mi zadají vzhledově akceptovatelně jší. Nicméně jen na dvou místech, protože tam kde je to možné, jsem svod přichytil k okapovému svodu, což je dle mého názoru jedna z nejlepších cest.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #14 kdy: 01.03.2024, 15:39 » |
|
Použití zaváděcí tyče je krásné čisté řešení. Jen s ní z nepochopitelný ch důvodů nechtějí mnozí "hromosvodáři" pracovat a tak jsem rád, když kolikrát vidím ze země koukat 0,5m FeZn s PVC izolací bez hrozné 1,7m dlouhé opičárny v podobě ochranného úhelníku nebo ochranné trubky.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
|
|
« Odpověď #15 kdy: 06.03.2024, 07:35 » |
|
V jiném vláknu jsem psal o hrůze provedené na nově zrekonstruovan ém objektu ČD v Podbořanech. Zde se píše o mechanické ochraně a tak slíbené foto vkládám sem, ať si každé udělá obrázek o profesionalitě firem, které pracují na státních zakázkách. Já se divím, že to vůbec někdo převzal. Chtěl bych vidět PD, podle které to bylo provedené.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Miroslav Revús
RTEZ E1 A, B
|
|
« Odpověď #16 kdy: 06.03.2024, 08:16 » |
|
Podľa spôsobu: " Franto, chvíli to podrž, já jdu pro peníze"
|
You don´t have to be old to be wise. (Judas Priest) But I am :-)
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
|
|
« Odpověď #17 kdy: 06.03.2024, 09:04 » |
|
I zde jde o porušení ČSN (ČSN 33 2000-1 ed.2 čl. 134.1.1 o dobré řemeslné úrovni)
|
|
|
|