Kdo dnes může tvořit dokumentaci skutečného provedení a pro stavební povolení?

<< < (4/16) > >>

Miroslav Revús:
Citace: Radim Strycharski  23.02.2024, 08:28

Ale co dílčí dokumentace elektro této studny, která bude zajímat revizního technika elektro? Tu samozřejmě nebude zpracovávat architekt nebo stavař, ale osoba znalá a odborně způsobilá, což může být jenom někdo z profese elektro. A co vodovodní trubky, ventily, vodoměry... To taky hodíme na architekta nebo stavaře? Tohle ani stará, ani nová legislativa neřeší a mně osobně to nevadí. Mně vadí, když někdo zarputile a bez argumentů tvrdí, že dokumentaci skutečného stavu elektro musí provést jen a pouze projektant. Z toho by totiž pak vyplula v případě stavby samozřejmá povinnost autorizace tohoto projektanta.

To je asi kameň úrazu - nie je dostatočne jasné, kto môže kresliť elektriku pre realizáciu alebo skresliť skutočný stav.
Pre stavebné povolenie je to jasné - iba autorizovaná osoba.

Myslím si (a aj slovenský stavebný zákon ma v tom utvrdzuje),  že sa zákon primárne venuje stavebnej časti, aby objekt nespadol.
Technológia ho vlastne nezaujíma, a keď áno, tak iba okrajovo. A potom vznikajú nedorozumenia.

Radim Strycharski:
Citace: Miroslav Revús  23.02.2024, 10:10

...kto môže kresliť elektriku pre realizáciu...

Dokumentaci pro provedení stavby musí udělat projektant, viz v podmínkách ČR § 157, odst. 1) písm d) zákona 283/2021 Sb. Mně osobně ta legislativní konstrukce přijde logická a srozumitelná. Co se má nově navrhnout (nyní neexistuje a musí se nově vytvořit) je státem hlídáno požadavkem na kvalifikaci projektanta, který má odpovědnost za vznik nového řešení. Co už existuje a je to dané a má se provést jen dokumentace tohoto stavu, tak na tom už není co vylepšit nebo zkazit. To prostě už je. Sémantická aktivita nula, pouze nutnost ovládnutí syntaxe a to snad stát hlídat nemusí. Samozřejmě se tím nevylučuje, aby se projektová dokumentace mohla shledat jako vyhovující dokumentace skutečného provedení a pro ten účel ji pak použít.

Peter Lovacký:
Citace: Radim Strycharski  22.02.2024, 17:49

Rozlišujme prosím mezi projektováním a dokumentováním .

Za mňa je tu v skratke všetko... (poklona)

Vyzerá, že v ČR teraz prebieha podobný proces jak u nás v 2009,.. keď z vyhlášky vypadli projektanti..
Len sa mi vidí, že už to máte viac vyšperkovanejš ie.. :-))

Jan Franěk:
Takže z nás budou namísto projektantů dokumentaristi .  (drinks) o:-) O0

Miroslav Minařík:
Citace: Jan Franěk  23.02.2024, 11:17

Takže z nás budou namísto projektantů dokumentaristi .  (drinks) o:-) O0

Pokud se nepletu, tak už v mých dobách v EZ Brno byli projektanti a kresliči. Kreslič překresloval nebo zaznamenával stávající stavy.

Rozdíl profesí zjevný, víceméně důležitost stejná.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana