Je rozdíl mezi výchozí revizí FVE pro ohřev vody v bojleru a výchozí revizí RD?
Jan Franěk:
Citace: David Hruda 16.02.2024, 19:11
A právě na tomhle to stojí.
Ano chápu, ale čti dál - požadavek z návodu dodavatele FVE. To snad už něco znamená ne? Ano, někde nenajdeš ani návod k používání FVE, nebo bude na jedné stránce a pak logicky nebude ani požadavek na pravidelné revize = nebude potřeba je dělat. Tedy z pohledu legislativy. Osobně to spíš vnímám tak, že je zde naopak potřeba revizí o to větší a v kratších termínech, protože to sešmoulila nějaká firma poskládaná z kdekoho. Ale to už je jen takové "plácání u piva" (drinks) myslím že si rozumíme o:-)
Citace: Radim Strycharski 16.02.2024, 19:45
...... Když to vezmu hodně na dřeň, tak když objednatel objedná revizi svého el.zař., nesdělí, jestli jde nebo nejde o VTZ, z prohlídky objektu a z předložené (nebo nepředložené) dokumentace nebudou indicie, že jde o VTZ, tak revizák žádné osvědčení RT od státní instituce nepotřebuje a když vystaví zprávu v souladu s ČSN 33 1500 a ČSN 33 2000-6 ed. 2, tak byla objednávka bezezbytku splněna.
No, zajímal by mne skutečný právní rozbor. Nejsem si vaším tvrzením zcela jist. Spíš to vnímám tak že - není žalobce=není soudce je u nás běžnou praxí. Lidé se bojí tahanic bez jistého výsledku a tak prostě drží ústa. Proto se stále nechají najít falešní revizáci a v podstatě bezcenné revize.
Citace: Radim Strycharski 16.02.2024, 19:45
.. Revizák je uživatel této informace a ne její strůjce. Má se jí dozvědět v rámci objednávky, že jde pracovat na VTZ, aby si mohl zkontrolovat, jestli má na to vůbec osvědčení a v jakém rozsahu a ne, aby někam přišel a svévolně rozhodl, že reviduje VTZ.
Ano, to by byl ideální stav, kdy by za zařazení měl odpovědnost sám objednatel O0 (norm) (poklona) Ale to je bohužel velká scifi
Radim Strycharski:
Tak když chce někdo revizi, tak ji přijde udělat někdo, kdo to aspoň trochu umí a tu dovednost získá obvykle po zkouškách na TIČRu. Takže shodou okolností to udělá někdo, kdo je státem oprávněn revidovat i na VTZ. Je to jako s řízením traktoru na poli. To musí dělat někdo, kdo to umí. A tu dovednost získá v autoškole, kde mu k tomu navíc dají oprávnění na ježdění po pozemních komunikacích. Je to hezký, že to má, na poli to oprávnění nepřekáží, ale není tam nutné.
Jan Franěk:
Citace: Radim Strycharski 16.02.2024, 21:52
Tak když chce někdo revizi, tak ji přijde udělat někdo, kdo to aspoň trochu umí a tu dovednost získá obvykle po zkouškách na TIČRu. Takže shodou okolností to udělá někdo, kdo je státem oprávněn revidovat i na VTZ. Je to jako s řízením traktoru na poli. To musí dělat někdo, kdo to umí. A tu dovednost získá v autoškole, kde mu k tomu navíc dají oprávnění na ježdění po pozemních komunikacích. Je to hezký, že to má, na poli to oprávnění nepřekáží, ale není tam nutné.
Radim Strycharski:
To je v pořádku, že norma připomíná obecně platné principy, že odborné činnosti musí provádět osoby znalé a odborně způsobilé. Ještě aby ne. Takové osoby musí být třeba i pro revize bytů, přenosných spotřebičů, nářadí, strojů apod., prostě prakticky všude. Když letitý mistr elektroúdržby coby vzdělanec elektro a zaměstnanec v elekrooboru udělá revizi a napíše zprávu na byt správně podle ČSN 33 2000-6 ed. 2, těžko může druhá strana tvrdit, že ten člověk není znalý a odborně způsobilý. Jo, pokud mu předem řeknu (prokazatelně řeknu), že v tom bytě podnikám, že tam mám sídlo OSVČ a že to potřebuji i pro splnění těchto povinností, tak pak už má černého Petra RT, který to osvědčení od TIČRu nemá. A jestli mě paměť neklame, tak podle Z 251/2005 Sb. má provozovatel odpovědnost, že revizi provede RT s osvědčením od TIČRu, takže si má provozovatel před zahájením revize ověřit, že RT má toto platné osvědčení. A musím říct, že se mi to občas stává, že po mně nějaký zákazník chce kopii osvědčení.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana