Co vše by měl spotřebitel vědět o spínacím přepětí u něj v bytě?

(1/2) > >>

Jiří Macháček:
Přepětí v domácnosti
    Dnes, kdy je každá domácnost plná elektronických zařízení od počítačů po chytré televizory, je důležité zajistit jejich ochranu před přepětími více než kdykoliv před tím. Přepětí vznikají nejen v průmyslových prostředích, ale i běžně v domácnostech při spínání spotřebičů jako jsou mlýnky na kávu nebo vysavače. Tato přepětí mohou dosáhnout až několika tisíc voltů. Přestože jsou velmi krátká, některá zařízení mohou nevratně poškodit. Proto je dobré s nákupem elektroniky probrat ochranu před přepětím s odborníkem ...

Související ...
    ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
   Co vše by měl spotřebitel vědět o spínacím přepětí u něj v bytě?

Jiří Schwarz:
Dnes mám skoro všude nějaký ten polovodič ve zdroji.
Na napájecím přívodu se objevují různé drobné špičky, které způsobují drobné nedestruktivní změny v polovodičové součástce. Nějaké ty špičky si zařízení dokáže vytvořit při zapínání, vypínání nebo nějakém nestandardním režimu. Až jednou je polovodič natolik změněný, poškozený, že nastane destruktivní změna.
Něco se dá vylepšit koncepcí zapojení, něco seriozní výrobci ošetří nasazením varistorů, ale vždy je dobré to mít co nejvíce osekané od špiček už na přívodu do zařízení

Miroslav Minařík:
Z hlediska obchodu s elektronikou je možná lepší nic nevědět :-)

Jan Yossarian:
Citace: Miroslav Minařík  18.02.2024, 15:44

Z hlediska obchodu s elektronikou je možná lepší nic nevědět :-)

Kdyby obchodník byl fakt obchodníkem, tak nastuduje tuto problematiku a může podávat i víc. Ale mé zkušenosti s radami o ochraně před přepětím v obchodech jsopu hodně negativní.

Jiří Schwarz:
Když jsme u těch obchodníků, tvářil se zklamaně, když jsem kupoval novou televizi a odmítl jsem si k ní koupit poněkud předraženou prodlužovačku s vestavěnou ochranou.
- nevěděl co to je stupeň T1 a T2 v rozvodu doma
- nevěděl nic o stupni T3, který se mi snažil vnutit
- nabízený výrobek neuměl ochranu Ethernetu, uměl jen ochranu rozvodu 230V

A nebylo to poprvé, co se prodavač prezentoval spíše jako "podavač" zboží z regálu, takže jsem to by já, kdo měl právo tvářit se zklamaně

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana