Lze použít motor D spínat rozběhem Y/D?

(1/4) > >>

Milan Pekař:

...ohledně pily cirkulárky, kterou jsem koupil, motor je zapojen do trojúhelníku a zapíná se přepínačem, nebylo by lepší použít přepínač hvězda trojúhelník pro lepší rozběh? Je mi ale divné, že na štítku motoru není napsáno Y/D, ale pouze trojúhelník, přesto, že na krytu rozvodnice je jak zapojení do hvězdy i trojúhelníku, posílám štítek a chci se zeptat, zda je možné tento motor zapínat přepínačem Y/D, nebo zda je možné pouze do trojúhelníku?

Jiří_Hrubý:
Ano, lze a je to dokonce podmínka pro jeho užití při napájení že sítě distributora.
Viz. zpětně vlivy.

Miroslav Revús:
Tento motor je s najväčšou pravdepodobnos ťou premiestnený z priemyselného prostredia do domácnosti. Podľa mojich skúseností to mohlo byť pôvodne viacstupňové čerpadlo.

Prepínač Y/D musia mať motory nad 5kW pripájané k verejnej sieti a na štítku sú uvedené napätia aj prúdy pre oba druhy zapojenia.

V priemysle, kde majú vlastné trafo 1MVA a viac nie je problém spúšťať motory priamo v D.

Schéma zapojenia na víčku svorkovnice je univerzálna a majú ju aj motory 0,5kW.

Ako už bolo spomenuté, použite prepínač Y/D alebo softštartér.

Milan Pekař:
Je mi právě divný, ze na tom stitku je uvedeno jen napeti pro trojuhelnik a znak trojuhelniku,ale pokud to bylo specialne pro prumysl,tak pak to chapu

Jiří Kantner:
Nechci být poslem špatných zpráv ale existují i taková provedení 3fázových asynchronních motorů, která nemají vyvedeny všechny konce vinuti na svorkovnici a proto je lze zapojit jen jedním způsobem. (myslím tím i tovární provedení nejen motory různě převinuté, kde se při převíjení naviječ nedržel původního provedení) Je to spíš vzácnost ale existují. Chtělo by to otevřít svorkovnici a dát sem fotku.
Na motory jsou zde ale povolaněší experi....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana