|
Miroslav Revús
RTEZ E1 A, B

|
 |
« Odpověď #19 kdy: 12.02.2024, 15:08 » |
|
Mimochodem pro případnou budoucí rekonstrukci pokojů jsem z rozvaděče vytáhl vývody v mědi, nyní ukončené v krabičkách(v pokojích) a nachystané pro zásuvkové a světelné okruhy, v rozvaděči zatím nepřipojené. Jak tohle zaznačit do schématu, aby budoucí elektikář - když to nebudu já - tušil že jsou zde nachystané vývody pro budoucí rekonstrukci?
Dokresliť ako rezervy bez ističov vytiahnuté z rozvádzača s popisom, čo sú zač a kde končia. Nakreslite si jednoduchý dispozičný výkres bytu a zakreslite ich tam.
|
You don´t have to be old to be wise. (Judas Priest) But I am :-)
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #21 kdy: 29.04.2025, 20:10 » |
|
Nebyvala na to driv nejaka vyjimka pro rodinne domy? My tu taky po dome meli leccos, vcetne jednoho privodu do podruzneho rozvadece 4x6. Ja to pred par lety pri instalaci FVE predelal vsude na 4x10, ale porad mi vrta hlavou, ze to tehdy muselo necemu vyhovet.  Mam pocit ze i kolega z FEL co dela revize pred lety naznacoval, ze to bylo mozne. NE, platila vyjímka pouze pro BYTY určitého stupně elektrizace a kde nebyl bytový rozvaděč dále jak 15m od elektroměru.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Kvita Ladislav

|
 |
« Odpověď #22 kdy: 30.04.2025, 06:54 » |
|
NE, platila vyjímka pouze pro BYTY určitého stupně elektrizace a kde nebyl bytový rozvaděč dále jak 15m od elektroměru.
Dovolím si doplnit
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #23 kdy: 30.04.2025, 07:54 » |
|
Dovolím si doplnit
Ale to co dáváte jako příklad se týká pouze odboček z HDV ke hlavním jističům před elektroměry.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Kvita Ladislav

|
 |
« Odpověď #24 kdy: 30.04.2025, 11:20 » |
|
Ale to co dáváte jako příklad se týká pouze odboček z HDV ke hlavním jističům před elektroměry.
Doplním tedy ještě jednou, omlouvám se, měl jsem to tam přiložit hned.
|
|
|
|
Tomáš Kraus
Neverifikovaný uživatel @4

|
 |
« Odpověď #25 kdy: 30.04.2025, 12:27 » |
|
Doplním tedy ještě jednou, omlouvám se, měl jsem to tam přiložit hned.
To celkem odpovida.  Od elektromeroveh o rozvadece to bylo asi 7 metru a topeni i sporak byly plynove, takze spotreba radove nizsi jednotky kW max. Delalo se to v 80-tych letech.
|
|
|
|
Tomáš Kraus

|
 |
« Odpověď #26 kdy: 30.04.2025, 12:52 » |
|
Nicmene dam sem jeste jeden dotaz. Sice jsem utrpel FEL a asi 15 let mival vyhlasku 50, ale duvod bylo to, ze jako programator jsem se obcas stoural v PC vcetne obvodu nn (zdroj), takze na domovni rozvody saham spis vyjmecne. Je nekde v normach zminka o tom, ze tyto podruzne rozvadece musi mit na vstupu nejaky vypinac? Kdyz jsem delal puvodni zapojeni cca roku 2005, tak tuto ulohu plnil 30mA chranic. Tehdy se neresily samostetne chranice na svetlech a ten 1 kus tam celkem spolehlive funguje >20 let. Pripadne jsem to obcas zapojoval ve stylu na vstupu 100mA chranic (zarovne shodil cely rozvadec) a z nej 30mA to co tehdy muselo byt a zbytek visel na tom vstupnim (svetla, lednice, ...)
Nicmene pak prisly zmeny a nyni 1. svetelne okryhy musi mit vlastni chranice typu A 2. do rozvadece mam 2 vstupy: vedeni od elektromeru 4x10 zaloha z FVE 5x6 -> teoreticky ani neni mozne to cele shodit 1 vypinacem (musel by mit aspon 6 kontaktu)
takze me jako cesta nejmensiho odporu prijde ty 2 vstupy proste rozbocit do X 30mA chranicu - zasuvky: 1 chranic na nekolik okruhu (to by nicemu nemelo vadit) - svetla: jistice nahradim jisticochranic i s tim, ze shodit vzdy pujde jen jedna konkretni vetev za chranicem a kdyz se to musi vypnout cele, tak v elektromerovem rozvadeci
|
|
|
|
Karel Bělohlávek

|
 |
« Odpověď #27 kdy: 30.04.2025, 14:34 » |
|
Nebyvala na to driv nejaka vyjimka pro rodinne domy? My tu taky po dome meli leccos, vcetne jednoho privodu do podruzneho rozvadece 4x6. Ja to pred par lety pri instalaci FVE predelal vsude na 4x10, ale porad mi vrta hlavou, ze to tehdy muselo necemu vyhovet.  Mam pocit ze i kolega z FEL co dela revize pred lety naznacoval, ze to bylo mozne. U přívodu kabelem CYKY 4x6 je obecně problém s nedodržením minimálního průřezu vodiče PEN. Tam ale stále v 5-54 existuje národní výjimka, viz příloha.
|
Elektrikář
|
|
|
|
|
Tomáš Kraus

|
 |
« Odpověď #30 kdy: 02.05.2025, 18:53 » |
|
Pokud bude splněna přepěťová kategorie, tak nevim, proč by chránič nemohl sloužit coby vypínač, je to řešeno v souboru 33 2000. Ač jsem zastáncem "vypíná se vypínačem", tak musím připustit, že za určitých podmínek nemám pravdu.
Diky za odpovedi. Tak ja se nastesti formalne v pohode vejdu do te casti, kde vypinac byt nemusi: - prvni vstup ma 3x20A jisteni od elektromeru - zaloha z FVE je jistena 16A (coz je ale otrava, protoze musim pro jednotlive okruhy zacinat jisticema 13A a niz, aby tam byla nejaka selektivita) - je to v byte A zaplacnout 6-7 U v bytovem rozvadeci nejakym sprazenym vypinacem je luxus, ktery si prostorove moc nemuzu dovolit.
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #31 kdy: 03.05.2025, 05:17 » |
|
- zaloha z FVE je jistena 16A (coz je ale otrava, protoze musim pro jednotlive okruhy zacinat jisticema 13A a niz, aby tam byla nejaka selektivita)
Tím žádnou selektivitu nezískáte, jističe 16 a 13A za sebou budou (při zkratu) padat spolu.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #33 kdy: 04.05.2025, 18:41 » |
|
Ano, ale i kdybych sel na hodnotu 1.6x nizsi, tj. 10A, tak mam obavu, ze pri pouziti stejnych jisticu (tj. B charakteristik a, bezny neselektivni jistic) tu jistotu ze to pri tvrdem zkratu nesleti spolecne nebudu mit nikdy.
V běžných podmínkách bude zkratový proud kolem 500A, nijakou selektivitu nezajistíte. Např.jistič 50A v Céčku by byl někde na hraně nevybavení, to je pro vás samozřejmě nepoužitelná hodnota. S tím se musíte smířit, na stranu druhou případů zkratů není v domácích instalacích tolik, aby vás to nějak omezovalo, holt půjdete do sklepa "jednou za rok" nahodit jistič.
|
|
|
|