Je prípustné pocínovanie zlanených vodičov?
Peter Lovacký:
Citace: Jan Franěk 28.01.2024, 23:20
Dovolím si tvrdit, že nenajdete žádný vypínač nebo zásuvku vyrobené v posledních 30 letech, které by dovolovaly použití pocínovaných vodičů ve svorkách. Dnes je dokonce problém vybrat produkty vhodné pro Al vodiče.
Najskôr to bude jak píšete..
No otázka je, či sú aj zakázané,..
Keď to kus pritiahnem za vlasy, tak v datashetoch nie sú dovolené ani pozlátené...
Nechcem prejudikovať, ale také vyjadrenie zabehnutého výrobcu, že všetky jeho výrobky sú nepoužiteľné v pôvodných TN-C na Al, by sa mu asi ľahko nepísalo...
A o to viac, že ani na pocínovanú Cu...
Hyblos:
Procházím si témata a toto mě něco připomnělo. Podotýkám, že pájet si myslím umím slušně. Vrtalo mě hlavou proč ta zásuvka po cca 10 letech trvalého provozu odešla. 4 hodiny denně bojler 2,2kW. Po dobu 10 let. Neřešte proč byl bojler připojen 10 let prodlužovákem (na půdě kde je 1 zásuvka 10m daleko a nic více). Spíše je to opověď na otázku položenou na začátku. Ty vodiče byly pocínované. Ale kabel je uvnitř jako nový(nevyhřátý). Naštěstí jsem to našel dříve než shořela střecha.... Takže rada z praxe: slaněné vodiče necínovat.
(tu zásuvku jsem teď vytáhl z koše :-)
Milan Hudec:
U kvalitní zásuvky by k tomu "nedošlo".
Na fotu je šmejd z materiálů s mizernou povrchovou úpravou a pérky, které popostíte v horké kávě.
Ono cínování k výsledku pouze přispělo.
Jan Franěk:
Souhlasím s kolegou, mizerná zásuvka v kombinaci s pocínováním vodičů. Navíc v zapojení které není rozhodně doporučováno. Jako třešnička na dortu je kabel, který na půdě v hořlavém materiálu taky nemá co dělat. Provizorní zapojení se nedělají na 10 let a mají být provozována pod dohledem. Bylo opravdu štěstím že se nic nestalo.
Václav Třetí:
Zásuvka nic moc kvality, i když asi není nejhorší na trhu. Z foto otevřené zásuvky se snažím "vykoukat" průřez vodičů, pokud se nemýlím je to 1mm2. Boiler s příkonem nad 2 kW se zapojuje pomocí průřezu 2,5mm2! Na proud 10A při délce kabelu 10m to není dimenzované správně, kabel musel hřát sám o sobě. Bylo by zajímavé změřit úbytky a spočítat kolik tohle provizorium protopilo za těch deset let elektriky do ohřevu kabelu.
Boiler na prodlužovačce nedostatečného průřezu v hořlavém prostředí po dobu deseti let, to je kutilský majstrštyk a nebezpečná hra s ohněm.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana