Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  HYBRIDNÍ zóna
| |-+  Oblast řešení teoretických úvah
| | |-+  Už jste někdo pracoval na potenciálu?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Už jste někdo pracoval na potenciálu?  (Přečteno 14946 krát)
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
*

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.

« kdy: 04.04.2007, 00:10 »

Začetl jsem se do názvoslovné normy 33 0050-604, která na straně 31 uvádí:

Práce na potenciálu
je práce pod napětím, při které pracovník pracuje holýma rukama na živých částech, když dosáhl stejného potenciálu, jako má zařízení, na kterém pracuje.

Samozřejmě princip je jasný, ovšem nějak si nevzpomínám, že bych to kdy byť slyšel v praxi. Proto je tu někdo, kdo pracoval pod napětím v podobném případě? Můžete to někdo blíže prakticky popsat?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Elektrika NENÍ časopis!
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
*

« Odpověď #1 kdy: 04.04.2007, 00:21 »

Izolovaná kovová plošina spojená s potenciálem na které pracuji. Pracují tak rozvoďáci na vn i snad i vvn,  drážní trolejoví mechanici  i  DP na vedení pro trolejbusy a tramvaje.  Mrknutí
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU
Kamil Novák
OSVČ
*

« Odpověď #2 kdy: 04.04.2007, 00:30 »

Za dob studijí, když někdo zlobil, tak byl při praxi "vybrán",  aby se s izolovanou plošinou nechal zvednout k drátům vn, aby tam v zimě otloukal námrazu.
I já jsem se jednou s knedlíkem v krku zvedal vzhůru.... bojim

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
Radim Strycharski
*

« Odpověď #3 kdy: 04.04.2007, 07:09 »

Když už jsme u toho názvosloví; s termínem potencionál jsem se už taky párkrát setkal, ale hezčí a jednodušší je potenciál Úsměv
Zdeněk Hruška
Neverifikovaný uživatel @1

« Odpověď #4 kdy: 04.04.2007, 16:18 »

Citace
Za dob studijí, když někdo zlobil, tak byl při praxi "vybrán",  aby se s izolovanou plošinou nechal zvednout k drátům vn, aby tam v zimě otloukal námrazu.
I já jsem se jednou s knedlíkem v krku zvedal vzhůru.... bojim

mohu se vás zeptat proč s knedlíkem v krku?
Vždyť píšete,že ta plošina byla izolovaná.....
Milan Karvánek
ČESKÝ ELEKTRIKÁŘ
*

RT E2A

« Odpověď #5 kdy: 04.04.2007, 17:30 »

Docela Kolegu Nováka chápu, pro mladého elektrikáře bez praktických zkušeností to musel být rozhodně silný zážitek. Podobně silný zážitek jsem si zažil i jako již docela zkušený elektrikář při práci z montážní plošiny ve výšce nad 25 m ve větru, taky o nic nešlo, měl jsem kolem sebe přece zábradlí  Úsměv.

Miroš Jan
OSVČ - živnostník
*

telefon +420 604791991

« Odpověď #6 kdy: 05.04.2007, 21:44 »

Tak tak, v dobách minulého režimu jsem taktéž pracoval na potenciálu. říkalo se tomu údržba trakčního vedení pod napětím. Bylo to sice jen 3kV DC, ale  řeknu vám že jako mladej a nezkušenej sem měl docela mrazení v zádech. Dokonce se za tuto činnost braly prémie. Jenomže časem se člověk přizpůsobí i této činnosti. No na té trakci to ale v podstatě nebyla elektrikařina v plném slova smyslu ale spíš taková zámečničina. Vyfasoval sem kýbl s vazelínou, šupléru, a šlo se na věs. Tou vazelínou se mazali šroubové spoje, a tou posuvkou se měřilo opotřebení troleje. Na hlavních kolejích 150mm2, na vedlejších 100mm2. Protože tam kde sem dělal se trolej opotřebovávala richleji, (jezdilo se z obbou směrů),  musela se  trolej měnit častěji než na dvoukolejných tratích. Fakt je ten, že takový pracovní kolektiv jako na trakci jsem už potom nikde jinde nezažil.  Mrknutí

elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
Jan Šlosárek
státní zaměstnanec,energetik,revizní technik
*

« Odpověď #7 kdy: 06.04.2007, 09:28 »

Zcela bez výhrad souhlasím s kolegou Novákem,mám ten samý zážitek při instruktáži - práce na vn- když jsem se plošina blížila k vedení 35kV a můj dotek na toto vedení se rovnal pohlazení kobry.
To Hruška: Na této instruktáži se nás účastnilo cca 15 a ani jeden z nás nebyl už dávno zelenáč ale ten " knedlík " jsme cítili úplně všichni. Že by hrdina?

Když venku prší, dají se dělat jen dvě věci a já karty nehraji...
Miroslav Minařík
*

« Odpověď #8 kdy: 06.04.2007, 09:43 »

Tak vidím, že má praxe na montážích není zase tak dostatečná, abych poznal dotyk živé části 22kV! Ovšem přiznám se, že patrně zůstanu již u své tužky a papíru a tyto adrealinové zážitky nechám otrlejším jedincům.

Nemáte někdo k takové práci vypsanou kopii příkazu "B"? Docela by mě zajímaly podrobnosti!

Elektrika NENÍ časopis!
Zdeněk Hruška

« Odpověď #9 kdy: 08.04.2007, 22:50 »

Docela by mě zajímalo k čemu je toto:
http://www.surgetek.co.za/items/conductive_overalls.pdf

popřípadně kde se používají rukavice z tohoto:
http://www.catuelec.com/PDF/catalogues/HV/HV1-PPE.pdf

Miroslav Minařík
*

« Odpověď #10 kdy: 08.04.2007, 23:19 »

Tedy podle toho co se tam uvádí jste v takovém oblečku elektřinou nepoškoditelná molekula! Jediné co tomu patrně chybí je vnitřní klimatizace. U nás se to na energetikách také nosí?

Elektrika NENÍ časopis!
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
*

« Odpověď #11 kdy: 09.04.2007, 00:09 »

Ano nosí to je pravda, syn mé sestřenice opravuje vn a vvn v tomhle oblečku, ale podrobnosti nevím. Zkusím zjistit až budeme u  na zdravi

Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU
Zdeněk Hruška

« Odpověď #12 kdy: 09.04.2007, 10:46 »

Kde bych mohl potkat ty dielekterické rukavice z druhého katalogu?
Mají sloužit jako pojistka nebo vtom snad někdo dělá z neizolované plošiny(že by pohlazení kobry na druhou  Smích)?
Přece jenom 36kV je na rukavice trochu dost.....  Nerozhodný

To:Šlosárek-mě jen zajímalo z jakého důvodu tam ten knedlík byl-jestli z té výšky,z přítomnosti vn,obavy ze špatného izolačního stavu plošiny nebo snad z toho,že dopadnu jako špatně dopečená husa....?
Každopádně jsem tím nechtěl naznačit,že je tu někdo poněkud lekavější povahy-osobní zkušenost nemám,ale ten knedlík by byl i u mě...  bojim
Jiří Fuksa

« Odpověď #13 kdy: 09.04.2007, 16:33 »

To: Minařík
Aby vám nebylo líto, že nemáte zkušenosti, jako diskutující kolegové,
když nasazujete plochou baterii do kapesní svítilny taky pracujete na potenciálu, a když ji dáte na jazyk, tak dokonce na rozdílu potenciálů.
Jan Šlosárek
státní zaměstnanec,energetik,revizní technik
*

« Odpověď #14 kdy: 09.04.2007, 17:44 »

To Hruška:
Spíš ta husa ale na pětřicítce by byla vypečená do zlatova  Smích

Když venku prší, dají se dělat jen dvě věci a já karty nehraji...
Jaroslav Kořínek
RT - E1 / A+B
*

« Odpověď #15 kdy: 09.04.2007, 20:21 »

Mrknutí  Myslím, že nejvíce informací v tomto směru a nejvíce zkušeností mají elektrikáři ČEZ  v oblasti plzeňska. Tam již několik roků pracuje specializovaná skupina a tak se naskýtá oslovení západočechů : nechcete se podělit o své zážitky a zkušenosti, pokud to není zakázané o tom hovořit zaměstnavatele m.  bojim
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.036 sekund, 22 dotazů.