Jaká je správná terminologie vícejádrového vodiče?
Milan Hudec:
Prosím o odkaz na ofi.názvosloví, či diskuzi s příklady:
Laněný
Slaněný
Lanovaný
Vícedrátový
V katalozích výrobců a odborných publikacích jak jsem si všiml panuje v těchto výrazech chaos.
Dáme to dohromady?
Karel Bělohlávek:
V Mezinárodním elektrotechnic kém slovníku ČSN IEC 60050-461 (Elektrické kabely) z roku 2009 je uveden název lanované jádro:
Jádro, které se skládá z více jednotlivých drátů nebo pramenů, z nichž některé nebo všechny mají zpravidla tvar šroubovice.
(Průřez lanovaného jádra může být kruhový nebo jinak tvarovaný.)
Tento termín je uveden také v normě ČSN EN 60228 (Jádra izolovaných kabelů), která je zde často diskutována.
Jan Yossarian:
Citace: Milan Hudec 06.01.2024, 10:37
Laněný
Slaněný
Lanovaný
Vícedrátový
V katalozích výrobců a odborných publikacích jak jsem si všiml panuje v těchto výrazech chaos.
Dáme to dohromady?
Dobrý dotaz! Slaněnému vodiči tady polovina lidí říká licna a druhá licnu považuje za oplet. Jaká je přesná souvislost?
Kvita Ladislav:
Citace: Milan Hudec 06.01.2024, 10:37
Laněný
Slaněný
Lanovaný
Vícedrátový
Dáme to dohromady?
Václav Třetí:
Vodič lankový je lidově, ale také profesně nazýván licna, což je převzatý a upravený termín z němčiny.
Litz wire v angličtině se používá hlavně ve významu vysokofrekvenč ního lanka (pro použití ve vysokofrekvenč ních cívkách a transformátore ch od 1MHz), jedná se o lanko vyrobené z více slabých smaltovaných vodičů společně izolovaných ovinutím hedvábím. Využívá se principu lepší vodivosti pro vf proudy s ohledem na skin efekt.
Opletení, stínění koaxiálních kabelů nelze nazývat licna. U kabelů stíněných folií se vnějšímu řídkému opletení říká punčoška (a slouží ke snadnému připojení).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana