Kdo se přidá k využití vychytaného Obsidianu?
Jiří Macháček:
Opravdu začínám litovat, že jsem něco psal. Měl jsem to prý napsat obecně, tak jsem se snažil, viz
Citace
... Začal jsem tím, že jsem vytvořil několik poznámek v Obsidian, kde jsem shrnul časté požadavky. Postupně jsem přidával další poznámky, řešení a průběžně je tagoval. Výsledkem pak bylo jednoduché spojování mnoha informací různých dokumentů a případné odkazy na zdroje zde.
Díky integraci vlastní databáze s mobilní aplikací mám k informacím pohodlný přístup kdykoliv a kdekoliv. Při shromažďování informací nezapomínám přidávat své poznámky do Obsidiánu, protože skvělá učebnice, uložená na šesté poličce ve skříni tam může jinak bez povšimnutí zůstat navěky.
Jde tedy o využítí funkce Obsidian pro vytváření interních odkazů mezi poznámkami. ...
Pokud uvádíte "Ten váš popis je plný nadnesených obecných frází", tak tedy (poklona) za hodnocení. Líp to jednodušeji asi neumím.
Dokonce jsem zvažoval, že bych nasdílel pro ukázku svou databázi. Ale ta se jednak netýká jen tohoto oboru a hlavně v ní mám za tu dobu hodně soukromých linků. Chtěl jsem dát praktický tip, nic víc.
Jan Yossarian:
Musím potvrdit, že Obsidian je určitě dobrý tip. Já používám konkurenční Notion. Jenže to bude zajímat buď geeka nebo elektrotechnik a který má těch odkazů skutečně plný brýle! Tay ten dotaz k čemu to je elektrikářovi dobrý mi připadá jako se mě kdysi kamarád ptal k čemu je dobrý excel. Tak excel třeba na sčítání a vyhodnocování a Notion, tedy teď Obsidian na spojování souvislostí. Pokud bych měl potřebu si dělat elektrikářské souvislosti, pak bychj třeba spojoval elektroinstalá k se všemi souvisejícími věcmi, nakteré mám myslet. Vzhledem k tomu, že to funguje obousměrně, může si tak každý udělat super rychlý poznámkovník v kapse.
Citace: Jiří Macháček 26.12.2023, 20:48
Opravdu začínám litovat, že jsem něco psal.
Nelitujte, pište dál. Nemám chuť číst jen vychloubačné články marketinku.
Jediné co tomu vytknout je závislost na elektronice ale to v dnešní době je asi už novodobé DNA a těžko se tomu vyhneme. Myslím si, že jesem bůhvíjak moderní ale mé děti mě stále překvapují a cítím, že se ten vlak hýbe nějak ještě rychleji.
Citace: Milan Jakeš 26.12.2023, 20:41
Smyslem pokročilých systémů na správu informací je ukládat a organizovat informace a myšlenky tak, aby byly rychle dohledatelné, vzájemně provázané a snadno v hlavě obnovitelné.
Přesně tak. Každý má možnost si vytvořit vlastní les propojených poznámek. Vůbec to nemusí být obsáhlé a složité, přičemž užitek se za chvíli ukáže.
Miroslav Hřib:
Citace: Jiří_Hrubý 26.12.2023, 18:39
Šudláním na mobilu lze nepochybně po nějaké době získat kýženou odpověď, ale vypadá to blbě, když před zákazníkem budu na mobilu googlit odpověď na otázku. To si může zákazník najít sám a ušetřit.
Zrovna loni jsem řešil rekontrukci. Byl bych strašně rád kdyby architekt/projektant googlil. Přestože se firma specializovala na mnou požadovanou rekonstrukci měl jsem pocit, že mě "tahají za fusekli" a vymýšlejí neexistující zákony. Nepolíben stavařinou jsem nahlédl do zákonů a moje podezření se potvrdilo. Jen jsem nechtěl podlehnout Dunning–Krugerovu efektu a dohledával jsem všechny závazné normy. Starý zákon něco definoval přesně, novelizace to vypustila a naopak. Zákon odkazoval na neplatnou normu. Atd.
Prostě když jste v neznámém prostředí potřebujete mapu, ikdyž vám místní říkají, že ji vživotě nepoužili.
Já se svým analytickým myšlením rád řeším a vyřeším nové problémy. Dohledám podrobnosti, použiju a zapomenu. Pak za mnou někdo za 2 roky dojde, že jsem to na to odborník protože jsem to vyřešil. Já ani nevím, že jsem na tom dělal. Právě podobné nástroje mi usnadňují se do toho vrátit.
Stará generace měla sešity ale taky si myslím, že toho prostě bylo o dost míň. Z vyprávění vím jak do podniku došla nová mašina a technici šli na školení, které bylo třeba na měsíc či dva. Dnes mi řeknou, ať si stáhnu manuál z webu.
Jan Alin:
To vypadá zajímavě, určitě vyzkouším.
Miroslav Minařík:
Obsidian znám, mám a dokonce i používám. Ale podobně jako autor k jinému účelu, než bych mohl nabídnout ke stažení. Ukládám si tam různé výroky a citáty. To je snad jediný způsob jak dohledat ten, co se zrovna hodí. Samozřejmě pokus tan nasypu třeba normy atd. tak si vytvořím jiné souvislosti. Ale asi nejsem ten, kdo ty normy tak potřebuje a používá jako třeba revizák.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana