Jaký byl původní standard pro výšku matic a jak se změnil na základě zkoušek ČNS?
Milan Hudec:
(poklona) za rozšíření obzorů.
Jaromír Táborský:
To vysvětluje ten závitový chaos který jsme objevili v dílně po pradědečkovi. Měl plnou skříň krabiček s totálně nekompatibilní mi závity.
Jiří Kantner:
Citace: Jaromír Táborský 14.12.2023, 19:49
To vysvětluje ten závitový chaos který jsme objevili v dílně po pradědečkovi. Měl plnou skříň krabiček s totálně nekompatibilní mi závity.
Nějak jsem se ztratil v hloubce Vašich myšlenek.
tady se neřešily závity, jen velikost matek a šestihranných hlav šroubů z pohledu utahovacích a povolovacích momentů a následné trvalé deformaci, která vzniká i při použití správných klíčů.
Jinak na tom, že cca před 100 a více lety se používalo více různých závitů se určitě shodneme.
Ono dodnes se jich používá ve světě velké množství a ne vždy je rušení a náhrada něčím jiným ta správná cesta (viz nedávný nápad na opuštění závitů PG...)
Jaromír Táborský:
Citace: Jiří Kantner 15.12.2023, 10:02
Nějak jsem se ztratil v hloubce Vašich myšlenek.
tady se neřešily závity, jen velikost matek a šestihranných hlav šroubů z pohledu utahovacích a povolovacích momentů a následné trvalé deformaci, která vzniká i při použití správných klíčů.
Když jsem četl ten text v článku ke kterému patří toto vlákno, tak jsem si uvědomil, že to, co praděda sbíral nebo to, co jsme po něm našli za harampádí, bylo z doby, kdy si asi každý vyráběl závity po svém. Vím, že byl něco jako strojní technolog a buď byl na montážích nebo zavřenej ve své dílně.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana