Jaká může být vlastní spotřeba UPS?

(1/3) > >>

ZdeněkPro:
Máme v domě 3f UPS pro napájení nouzových světel a vzduchotechnik y. UPS má nové baterie. Po celý rok jedou její chladící ventilátory naplno. Účinnost UPS je 91%. Je vůbec možné, aby její vlastní spotřeba byla 1kWh? Kde by se takový výkon krom chladících ventilátoru mohl ztratit? Baterie jsou prý stále dobíjené, UPS ovšem nic nenapájí. Je to tedy vůbec fyzicky možné aby byla taková spotřeba? Jen pro upřesnění, jedná se o UPS 70 NET 15 kVA Chloride.

Petr Chalupa_:
K hodnotě 1kWh nám ještě musíte dopsat, za jak dlouhou dobu jsme to naměřil, aby to byla vypovídající informace. Neznám rozsah toho vašeho nouzového osvětlení a vzduchotechnik y. Je nutné tam mít takto výkonnou UPS? Např. moje vzduchotechnik a doma má max odběr při plných otáčkách 1A. Když k tomu vezmu led žárovky v domě, tak by mě stačila UPSka pro takovou zálohu cca 300W. Klidový odběr takové mini-UPS by byl odhaduji tak kolem 20-ti W.

Ta vaše má 15kW. Podle manuálu, co jsem našel je klidový odběr vaší UPS 300W a to stále, i když není zatížená. Když si to spočítáte na spotřebu za rok a aktuálně vysokou cenu, řekněme 6kč/kWh vč. DPH, pak vychází provoz na 0.3*24*365 = 2628 kWh * 6 kč = 15768 Kč a to je za takovou zálohu opravdu šílenost... Musíte se na to podívat z pohledu energetické rozvahy. Rozsvítíte si třeba denně na 4 hodiny LED světlo s odběrem 10W a zálohujete je UPSkou, která si nonstop bere 300W.

Co se týče toho odběru a kde se bere, za mě je to klidně možné. V té UPS pravděpodobně neustále běží oscilátor, resp. 3 oscilátory + nějaká elektronika, která je vůči sobě řídí + výkonové výstupy, které utváří výstupní část a další věci.

Pokud se vám to nezdá, tak můžete odhadem porovnat teplotu v místnosti, kde je UPS s jinými místnostmi. Jelikož to vyzáří 7kWh denně, mělo by v té místnosti být určitě tepleji, než ve zbytku domu. V létě tam musí být doslova horko. Je to tak?

ZdeněkPro:
Citace: Petr Chalupa_  27.11.2023, 18:59

K hodnotě 1kWh nám ještě musíte dopsat, za jak dlouhou dobu jsme to naměřil, aby to byla vypovídající informace. Neznám rozsah toho vašeho nouzového osvětlení a vzduchotechnik y. Je nutné tam mít takto výkonnou UPS? Např. moje vzduchotechnik a doma má max odběr při plných otáčkách 1A. Když k tomu vezmu led žárovky v domě, tak by mě stačila UPSka pro takovou zálohu cca 300W. Klidový odběr takové mini-UPS by byl odhaduji tak kolem 20-ti W.

Ta vaše má 15kW. Podle manuálu, co jsem našel je klidový odběr vaší UPS 300W a to stále, i když není zatížená. Když si to spočítáte na spotřebu za rok a aktuálně vysokou cenu, řekněme 6kč/kWh vč. DPH, pak vychází provoz na 0.3*24*365 = 2628 kWh * 6 kč = 15768 Kč a to je za takovou zálohu opravdu šílenost... Musíte se na to podívat z pohledu energetické rozvahy. Rozsvítíte si třeba denně na 4 hodiny LED světlo s odběrem 10W a zálohujete je UPSkou, která si nonstop bere 300W.

Co se týče toho odběru a kde se bere, za mě je to klidně možné. V té UPS pravděpodobně neustále běží oscilátor, resp. 3 oscilátory + nějaká elektronika, která je vůči sobě řídí + výkonové výstupy, které utváří výstupní část a další věci.

Pokud se vám to nezdá, tak můžete odhadem porovnat teplotu v místnosti, kde je UPS s jinými místnostmi. Jelikož to vyzáří 7kWh denně, mělo by v té místnosti být určitě tepleji, než ve zbytku domu. V létě tam musí být doslova horko. Je to tak?

(poklona)  za odpověď. Můžete mi prosím poslat odkaz nebo manuál, kde jste našel hodnotu 300W? Mně se to nepovedlo, tu jsem přitom hledal. Já jsem ještě pátral po informacích a zjistil jsem, že dokud nebudu vědět, jak je UPS zapojená, ničeho se nedopočítám. Já jsem předpokládal, že jsou do UPS zapojena nouzová světla a vzduchotechnik a a že to UPS začne napájet až při požáru. Jenže je možné, že jsou tam zapojena i normální světla nebo i něco dalšího. Proto asi neustále běží ventilátory. Já si to teď o víkendu osobně prohlédnu. Ale na závěr mohu říct, že i když nebude z UPS žádný odběr, spotřeba bude 300W a když bude zatížení UPS maximální (15kVA),  tak dle účinnosti 91% mohu říct,  že UPS sežere 1350W, je to tak? A pokud bude ukazovat UPS aktuální vytížení, hned si dopočítám spotřebu.

Peter Munka:
Pozor, UPS su roznych druhov, niektore trvalo pustaju do vystupu napatie, ktore si vytvaraju cez striedac a maju logicky nejake straty na polovodicoch a bizuterii. Iny druh cez rele prepoji vstup na vystup a len obcas dobija akumulator, ten ma spotrebu mensiu. Trvalo beziaci ventilator ukazuje skor na prvu moznost.
To je nejaky obrovsky dom alebo bytovka, ked to ma tak vykonnu UPS ?
Spotrebu je mozne jednoducho zmerat napr cez Shelly modul v cene okolo 100 eur na 3 fazy aj s prudovymi trafami. Vystupom bude pekny graf v pocitaci.

Jan Kelbich:
Citace: Petr Chalupa_  27.11.2023, 18:59

.... resp. 3 oscilátory ....

Odkud máte, že právě 3 oscilátory ? To je z manuálu ? Já bych spíše tipoval, že jich tam bude asi ještě více. Na druhou stranu, dá se to udělat tak, že stačí jeden.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana